HSLS: Nema jakog Zadra bez razvoja zadarskoga zaleđa

HSLS: Nema jakog Zadra bez razvoja zadarskoga zaleđa

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

O gospodarskom razvoju Županije, povezivanju ruralnih i urbanih dijelova, kao i o nužnim infrastrukturnim poboljšanjima, na konferenciji za novinare održanoj u Benkovcu govorili su kandidati HSLS-a s liste za županijsku skupštinu.

O značaju boljeg povezivanja urbanih i ruralnih dijelova Zadarske županije, Nino Dellavia nositelj liste HSLS-a za županijsku skupštinu i kandidat za zadarskog gradonačelnika uvodno je istaknuo:

       Nema jakog Zadra bez razvoja zadarskog zaleđa i jake Zadarske županije.

Treba bolje iskoristiti dolazak velikog broja gostiju u Zadar koji ne znaju da i Zadarska županija ima što za ponuditi – ističu HSLS-ovci. Mala poljoprivredna gospodarstva treba pretvoriti u obiteljska gospodarstva za odmor – kazao je Marko Klanac:

       To znači da svako takvo gospodarstvo treba subvencionirati, da se jednostavno izgrade bazeni na tim gospodarstvima, da te kuće postanu atraktivne i primamljive za odmor. To ne traži veliki novac, 10-ak milijuna kuna godišnje.

Toliko županija može izdvojiti i to će dati zamah razvoju gospodarstva i time ćemo potaknuti čovjeka da ostane u zaleđu i bavi se turizmom najmanje 5 mjeseci – kazao je Marko Klanac. HSLS će pokrenuti i projekt razvoj e-sela:

       To je projekt koji se može napraviti po uzoru na Bavarsku, doslovce da čovjek sve ono što proizvede ovdje u zaleđu Benkovca, Zadra, Obrovca...da može za 10 do 15 sati biti na bilo kojem stolu u Europi, znači, nove digitalne tehnologije daju te mogućnosti.

Dr. Ivo Žuvela istaknuo je veliki problem primarne zdravstvene zaštite kako u Benkovcu tako i u Obrovcu i Gračacu. Objekti u tim mjestima su derutni i u njih se ne ulaže, a mnoštvo pacijenata iz tih prostora odlazi prvenstveno u Opću bolnicu Zadar – kazao je:

       Ono što sam ja htio je osnivanje specijalističkih ambulanti u Domu zdravlja Benkovac, Obrovac i Gračac i time bi riješili nekoliko stvari. Samo na uštedi na putnim troškovima bi se ti liječnici koji bi dolazili u te manje centre mogli isplatiti.

S time rješavamo i problem velikih lista čekanja u zadarskoj bolnici – zaključio je HSLS-ov kandidat za županijsku skupštinu dr. Ivo Žuvela.

 

prilog Anite Perica

Komentari