HSU ovci traži smanjenje pristojbe

HSU ovci traži smanjenje pristojbe

Hrvatska stranka umirovljenika traži smanjenje HRT ove pristojbe prema primjeru Slovenije i još nekih zemalja u okruženju a gdje je ona gotovo simbolične naravi. Riječ je o inicijativi koja ide prema dopuni Zakona o HRT u koji će se uskoro naći pred Vladom a u sklopu borbe protiv siromaštva.

 

Zastupnici Silvano Hrelja i Tomislav Žagar iz HSU a upućuju skoro prijedlog zakona o dopuni zakona o HRT u a kako bi zaštitili osjetljive skupine građana odnosno socijalna mjera prilagođavanja visine pristojbe. Naime, samcima čiji je mjesečni prihod manji od 2340 kuna te članovi kućanstava čiji prihod nije veći od 1830 kuna predlažu iznos pristojbe od 40 kuna. Oni najsiromašniji sa prihodima do 1500 kuna trebaju biti oslobođeni mjesečne pristojbe. Marija Oštarić:

"To je slučaj i u susjednoj Sloveniji. I ne samo njoj. U pitanju su gotovo simbolični iznosi."

Tako određeni cenzusi realni su, precizni i pravedni te se približavaju granici siromaštva.

"U svojoj borbi i aktivnostima idemo prema cilju da ljudi koji žive ispod granice siromaštva budu zaštićeni i uključeni u društvo.
Mi nismo ni rušitelji ni populisti: ne zazivamo potpuno ukidanje pretplate jer uvažavamo i prepoznajemo vrijednost i važnost javne radiotelevizije" dodaju HSU ovci dodajući kako imaju razumijevanja za sve iskazane potrebe HRT-a, poštuju kreativnost i slobodu medija, ali to isto razumijevanje i poštovanje tražimo za umirovljenike i radnike slabijeg imovinskog stanja. Na kraju traže da se ova godina proglasi godinom borbe protiv siromaštva.

 

Komentari