I službeno potvrđeno - trajektni promet u Gaženicu seli tek u rujnu

I službeno potvrđeno - trajektni promet u Gaženicu seli tek u rujnu

HRT

Iako je bilo najavljeno za 1. srpanj, preseljenje trajektnoga prometa u Gaženicu neće se moći realizirati prije rujna - potvrđeno je to i službeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ravnatelj Lučke uprave Emil Bilić o konačnom datumu nije htio špekulirati, ali nam je potvrdio ovu informaciju.

Iako je najavljeni datum otvaranja nove luke Gaženica 15. srpnja, samo preseljenje trajektnoga promete sada je već izvjesno, neće se dogoditi prije kraja turističke sezone. Potvrdio nam je to i ravnatelj županijske Lučke uprave Emil Bilić dodajući da su u tijeku su postupci javne nabave i ishođenja građevinske dozvole za privremenu građevinu.

Mi se nadamo da ćemo konkretnu situaciju znati otprilike početkom lipnja, a nakon toga se već može kalkulirati kada i u kojem obimu će biti otvorena luka. A sve do tada je zapravo nagađanje - rekao je Bilić. 

A otočani su cijelo vrijeme upozoravali da nije dobro premještati promet u sredini turističke sezone, a ni luka nije dovršena. Jedan od njih je i načelnik općine Preko Ante Jerolimov: Mi smo za to da kad se steknu fizički uvjeti, pa kad se nađe koncesionar, odredi koje linije i kakve linije da se, onda izvrši preseljenje. A hoće li to biti mjesec ili tri, prije ili kasnije to ne igra nikome ulogu. - rekao je Jerolimov.

Gaženica je građena da otočanima i svim putnicima bude bulje, a ne gore - upozorava Jerolimov. Muči ga i dijeljenje postojeće linije Preko - Zadar i njezine frekvencije: Za turizam i sezonu sigurno je bolje iz autoceste ući u trajekt ali nije bolje ako ga čekaš četiri sata i imaš 5 linija dnevno. Onda to sigurno nije bolje nego je gore - dodao je Jerolimov.

Inače, radovi na luci se odvijaju planiranom dinamikom. U tijeku je natječaj za gradnju privremenih građevina, a do kraja svibnja trebao bi biti izabran izvođač radova.

Komentari