I u 81. godini još ide sama na ribe

I u 81. godini još ide sama na ribe

Ema i Zorka

Ema Lapov (80) iz Jezera na otoku Murteru još uvijek sama isplovi iz vale i ide u lov na hobotnice. Nekada je išla češće, no godine su učinile svoje, pa je sada nešto rjeđe na moru. No, još uvijek se vrati s lipim bokunima.

Emu smo zatekli u društvu prijateljice Zorke ispred njezine kuće na samoj jezerskoj rivi. Sunčano, pomalo burno, prijepodne idealno je za razgovor s ovim živahnim Jezerkama. Dok mi je pokojni muž bio živ, nas dvoje smo uvik skupa išli na ribe, a otkad je on umra prije 15 godina, sad sama idem, ali ne lovim ništa nego hobotnice. Još se tu i tamo ulove lipi bokuni, ali sve manje. A ne iden Vam ja daleko, lovim tu oko naše vale, kaže nam Ema. Dodaje kako već nekoliko mjeseci nije išla na more, jer čeka da se uredi gajeta koju je prodala svom prvom rođaku. On živi u Beogradu, pa čekam kad će doći i doversti brod s popravka u Pirovcu. Vezat će ga na moj vez, pa kad on nije tu, ja ću paziti na gajetu i koji put otići na hobotnice, dodaje Ema. 

Njezina susjeda i prijateljica Zorka sama ne ide na more. Ne ide ni s Emom, jer Ema najviše voli sama isploviti. A, dušo moja, dok mi je pokojni muž bija živ i ja san išla s njim. Samoj mi se ne da, a i bolesna sam. Nije to više za me, kaže Zorka, dok Ema ponosno dodaje kako je na moru još od četvrtoga razreda osnovne škole. Mi joj želimo još puno isplovljavanja i dobrih bokuna.

JEZERSKE RIBARICE

Komentari