Iako nas nekad i psuju- volimo ovaj posao!

Iako nas nekad i psuju- volimo ovaj posao!

M.Gugić/ HRT

Na 35 stupnjeva, u špici sezone, na najprometnijm raskrižjimau gradu, Jedinica prometne mladeži nastoji spriječiti stvaranje zastoja u prometu. Već preko 10 godina mladi dečki i cure reguliraju gužve na zadarskim prometnicama.

Neki ih vozači vole, neki baš i ne. Kako je njima raditi na podnevnom suncu i koji su kriteriji za postati poznati ''bobi'', otkrila nam je mlada Josipa Bašić u jutarnjoj pauzi: Jako je teško, ali kad radiš zaboraviš na to da si na suncu, skoncentriraš se samo na posao. Morate redovito pohađati srednju školu i ne smijete biti stariji od 19 godina. Ne morate biti odlikaši.

Antonio Buble odrađuje prvu sezonu u Jedinici prometne mladeži. Kaže da mu je najdraže raditi na po njihovom sudu najtežem raskrižju- onom kod Male Pošte. Ove sezone još nisu imali sudara, a na pitanje tko ih bolje sluša domaći ljudi ili stranci, odgovara: Naši vozači više slušaju, ali imaju manje živaca, ipak su domaći pa znaju… česže nas vide, pa im je lakše.

Antonio priznaje da ih vozači često i psuju: Ali samo se nasmijemo i prođe… uzvratimo nekad! – kaže kroz smijeh.

Glasnogovornik PU Zadarske, Eliš Žodan ponosan je na Jedinicu promente mladeži te tvrdi kako je ovo izninmo kvalitetam projekt koji je opstao zbog svoje korisne funkcije: Mi njih raspoređujemo na najfrekventnija gradska raskrižja i na prilaze gradu gdje smatramo gdje fizičkom regulacijom prometa se može povećati protočnost prometa, ali samim time i sigurnost naših građana. Isto tako, prema našim iskustvima, oni su u i svojevrsni turistički vodiči. Rado im se naši gosti obraćaju s pitanjima za savijete u vezi parkirališta ili kad je u pitanju potraga za nekim odredištem.

Iako ''čepove'' u prometu usred ljetnih vrućina vozačim dižu ionako već visoke temperature, sjeitite se, dok sjeditie u rashlađenom automobilu, da dečki i cure Jedinica prometne mladeži rade sve kako bi vas brže doveli do željene destinacije.

Komentari