Ide natječaj za Velu Lamjanu, slijedi i za Gaženicu

Ide natječaj za Velu Lamjanu, slijedi i za Gaženicu

Ribarska luka Vela Lamjana , foto: Lučka uprava Zadar

Lučka uprava Zadar uskoro raspisuje natječaj za izvođača radova na dogradnji ribarske luke u Veloj Lamjani. Ministarstvo poljoprivrede naime dodijelilo je Lučkoj upravi 23 milijuna kuna za dogradnju ribarske luke u Gaženici te 37 milijuna za dogradnju kaljske luke.

Ribarska luka u Veloj Lamjani počela se graditi još 2001. godine kad je uređeno prvih 100-injak metara obalnog pojasa. 2007. je izgrađeno daljnjih 90 metara, a sad je za daljnju dogradnju obalnog pojasa i manipulativne zone  izdvojeno 36 milijuna 800 tisuća kuna.  Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić:  Mi trenutno radimo na izradi dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave i za stručni nadzor za ribarsku luku Vela Lamjana, a za luku Gaženica iščekuje se građevinska dozvola, pa se nadam da bi proces javne nabave uspjeli izvesti do kraja ove godine. 

Za radove u Gaženici odobreno je 23 milijuna 13 tisuća kuna. Novac za ribarske luke je bespovratan, 75 posto iznosa su EU sredstva, ostatak je namirilo Ministarstvo poljoprivrede, dodaje Škifić.  Obje ribarske luke će se širiti odnosno produljiti: Želimo ribarima osigurati veći broj priveza, osigurati im logistički prostor za krpanje mreža i druge nužne ribarske polsove, te isto tako pospješiti pristup kamionima kako bi ukrcaj/iskrcaj ribe bio što brži - navodi Škifić.

Veliki dio logističkih potreba flote Zadarske županije čije koče i plivarice love 60 posto sveukupnog hrvatskog ulova ribe ovim radovima bit će pokriveno, no nužno je urediti još jedno iskrcajno mjesto na Pagu, priznaje Škifić, jer je sjeverozapadni dio arhpelaga od Premude do Lošinja još uvijek bez odgovarajuće ribarske luke. To je pak posao za resorna ministarstva. Treba reći da  ribarsku luku u Gaženici još čeka 2.faza uređenja,  po projektu trebala bi se  još širiti na sjeverozapad prema  Cromarisovoj  zgradi, no taj dio grada još čeka urbanistički plan uređenja.

 

 

Komentari