"Igra sporta i umjetnosti" u Kneževoj

"Igra sporta i umjetnosti" u Kneževoj

U Kneževoj palači gostuje izložba Hrvatskog športskog muzeja. Dio je aktivnosti koje Grad Zadar podržava u okviru titule Zadar – europski grad sporta 2021. Izložba se može razgledati do 28. kolovoza 2021.

Izložba Igra sporta i umjetnosti prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice. Hrvatski športski muzej u Zadru će izložiti predmete iz vlastitog fundusa, vrijedne primjere primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta. Prije svega to su medalje, plakati, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade.

Njihovo vizualno oblikovanje ostvarilo je snažan utjecaj na promociju pojedinih sportskih događaja i općenito percepciju sporta u društvu. Veliki broj predmeta nije bio dostupan javnosti, a mnogi od njih zauzet će istaknuto mjesto u postavu Hrvatskog športskog muzeja u Zagrebu, koji će prezentirati razvoj i najveće uspjehe hrvatskog sporta i tjelovježbe.

Na izložbi će biti prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera od kojih su mnogi obilježili svoje razdoblje u razvoju hrvatske umjetnosti, pa je zanimljivo promatrati njihove radove iz rakursa sportske tematike. Među njima se nalaze i najveća imena hrvatske umjetnosti poput Frangeša, Kerdića i Meštrovića, ali i umjetnika poput Stranića koji su gotovo cijeli svoj opus posvetili sportu.

Pregled razvoja umjetnosti u području sporta u Hrvatskoj prezentiran je kronološki, od kraja 19. stoljeća, u četiri cjeline prema prekretnicama u hrvatskoj povijesti koje su imale presudan značaj za društvo što se reflektiralo na sport i umjetnost. U zasebnim cjelinama prezentirani su predmeti vezani za sokolski pokret i olimpizam.

Komentari