Infektolozi o covidu-19 i cijepljenju djece

Infektolozi o covidu-19 i cijepljenju djece

Dusko Jaramaz/PIXSELL, ilustracija

U Zadru je jučer počeo treći međunarodni kongres infektologa u organizaciji Društva za tropsku, putničku i migracijsku medicinu Hrvatskoga liječničkoga zbora. Iako će biti riječi i o drugim zaraznim bolestima, dobar dio skupa posvećen je pandemiji Covida-19.

Ima li kraja pandemiji, koje su metode liječenja covida 19 - samo su neke od tema stručnog skupa u Zadru. Pandemija je promijenila naš osobni i profesionalni život, no danas imamo cjepivo bez kojega ne bi mogao biti ni održan ni kongres infektologa, kaže uime organizatora, profesorica Davorka Lukas s Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević:

 

Davorka Lukas

 

Slovenski pedijatar-infektolog Marko Pokorn iznio je znanstvene spoznaje o cijepljenju djece protiv covida 19, temi koja je itekako podijelila društvo ali i znanstvenu zajednicu. Ističe kako kod djece koja su sudjelovala u ispitivanju i cijepljena su mRNA cjepivima nije bilo bitnih nus-pojava, te su sva imala imunološki odgovor. Iako djeca imaju snažan prirodni imunitet i najčešće su asimptomatska ili s blagim simptomima, doktor Pokorn ističe:

Marko Pokorn

I dok se u dijelu svijeta već počelo s primjenom treće doze cjepiva, a o tome se razmišlja i u Hrvatskoj, istodobno se radi i na lijekovima za covid-19, kaže umirovljeni zadarski infektolog prof.dr. Miro Morović:

Miro Morović

Zbog pandemije koronavirusa iz javnosti su potisnute druge zarazne bolesti, no na zadarskom skupu bilo je riječi i o HIV-u.

 

Komentari