Inicijativa "67 je previše" na referendum pozvala i u Zadru

Inicijativa "67 je previše" na referendum pozvala i u Zadru Inicijativa "67 je previše" na referendum pozvala i u Zadru

HRT Zadar

S porukom "67 je previše", od 27. ovoga mjeseca do 11. svibnja u cijeloj će se zemlji prikupljati potpisi za referendum o izmjenama uvjeta za odlazak u mirovinu. Sindikalisti koju pokreću ovu akciju uvjereni su u uspjeh.

Kažu kako Hrvatska nije niti spremna za produljenje radnog vijeka, a to ne žele ni poslodavci. Sa današnje konferencije u Zadru ponovili su kako se zalažu za odlazak u mirovinu sa 65 godina i umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel: A što ćemo s radnicima u sektorima drvoprerađivačke industrije, građevini, zdravstvu...  

Prema aktualnom zakonu, svi koji su danas mlađi od 53 godine morat će raditi do 67, osim ako ranije ne skupe 41 godinu staža, a to će biti sve teže, gotovo nemoguće poručuju sindikalisti.

. Štoviše, u našem svijetu rada velikih problema imaju i oni puno mlađi. Tu govorimo o čestoj praksi ugovora na određeno, o radnicima koji nisu konkurentni već sa 50, 55 godina. Predsjednik Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata Igor Radeka: Ovi produljenjem oni će biti dodatno izloženi, njihova agonija još će se produžiti .

Penalizaciju prijevremenih mirovina treba smanjiti. O razlozima Darko Maras, dopredsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata: Samo 1 posto radnika odlazi u prijevremenu mirovinu svojom voljom, 20 posto odlazi zbog bolesti..

Zbog težine svih ovih problema - sindikalisti su uvjereni u uspjeh referenduma, prikupit će kažu najmanje 600 - tisuća potpisa. Za akciju na zadarskom području - zadužen je pravi zastupnik SSSH-a Vedran Uranija.

Prema aktualnom zakonu, svi koji su danas mlađi od 53 godine morat će raditi do 67, osim ako ranije ne skupe 41 godinu staža, a to će biti sve teže, gotovo nemoguće poručuju sindikalisti.

 

Prilog;

Komentari