Istok Hrvatske bori se s poplavama - pomoć potrebna

Istok Hrvatske bori se s poplavama - pomoć potrebna

Davor Javorovic/PIXSELL

Istok Hrvatske pogođen je najtežim i najvećim poplavama dosad zabilježenima. U Rajevu Selu u Vukovarsko-srijemskoj županiji pronađeno je tijelo muškarca, a dvije se osobe smatraju nestalima.

Najteža situacija u županjskoj Posavini i dalje je na području općina Drenovci i Gunja i tamošnjim selima - Račinovcima, Rajevu Selu i Gunji iz kojih su evakuirani svi građani. U Gunji je stanje kaotično, voda i dalje nadire. U Rajevu Selu prekrila je kuće. U akciji spašavanja ugroženih mještana kao i stoke, sudjelovalo je na stotine pripadnika HV-a, policije, HGSS-a te pripadnika Crvenog križa. Ljudi su smješteni u sportske dvorane osnovnih škola u Županji, Gradištu i Cerni. 

Županjski gradonačelnik Davor Miličević izrazio je optimizam glede stanja vodostaja rijeke Save u njezinu toku od Slavonskog Šamca do Račinovaca rekavši kako je vodostaj Save kod Županje u posljednja 24 sata pao za 37 centimetara. Napomenuo je kako je situacija nešto lošija u Bošnjacima gdje je na nasip ispod površine vode postavljena folija kako bi se spriječilo prodiranje vode u sam nasip. Prema njegovim riječima, ako Sava opadne za još 15 do 16 centimetara, razina Save kod Županje opast će ispod postavljenoga zečjeg nasipa.

Preventivne evakuacije u Brodsko-posavskoj županiji

Slavonski Brod noćas očekuje još jedan vodeni val. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić podsjetio je da je trenutni vodostaj Save metar iznad očekivane najviše razine za koji su projektirani nasipi, te da se trenutačno radi na mjestimičnom ojačavanju nasipa. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izvijestio je kako je počela evakuacija stanovnika naselja 'Josip Rimac'. Radi se o djelomičnoj evakuaciji majki s malom djecom, trudnica te starijh i nemoćnih osoba. U tom naselju je i nekoliko domova za starije. Stanovnici će biti izmješteni u mjesne domove, sportske dvorane i osnovne škole u Brodskom Vinogorju i Podvinju, a u slučaju potrebe u susjedne općine. Zbog izvanrednog stanja donesena je odluka da sutra nema nastave u osnovnim i srednjim školama u ugroženom području Županije. 

Pomoć za ugrožena područja

Hrvatski Crveni križ poziva građane da stanovnicima poplavljenih područja u RH pomognu darovanjem hrane i vode te novčanim uplatama, a one koji ne mogu stupiti u kontakt s obiteljima i prijateljima na poplavljenom području upućuje da se obrate Službi traženja Crvenoga križa na tel. 01/4655-814 ili 01/4655-813.
Hranu, i to isključivo trajne namirnice, i vodu, građani kontinentalne Hrvatske trebaju odnijeti u svoja općinska i gradska društva Crvenoga križa. U Zagrebu u Hrvatski Crveni križ u Ulici Crvenog križa 16 između 8 i 20 sati. Građane Primorja, Dalmacije i otoka iz Crvenog križa mole da ne skupljaju hranu i vodu, nego, ako mogu i žele pomoći, to učine pozivom na donacijski telefon ili uplatama na brojeve računa.

Što se prikuplja: kašice za bebe, pelene, vlažne maramice, mlijeko za dohranu, dječja kozmetika, konzervirana hrana, hrana s duljim rokom trajanja, gel za suho pranje ruku, vlažne maramice, prva pomoć, asepsol, toaletni papir, ulošci, tamponi, sapuni, lijekovi protiv bolova. 

Novčana pomoć

Crveni križ
za pomoć Hrvatskoj
 - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08
za pomoć BiH - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05 
za pomoć Srbiji - IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 

Caritas IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 

Komentari