Iz Zadra krenula ovogodišnja turistička vinska priča

Iz Zadra krenula ovogodišnja turistička vinska priča Iz Zadra krenula ovogodišnja turistička vinska priča

Radio Zadar

Jučerašnja Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca Wine Vip Event u zadarskom Hotelu Kolovare privukla je preko 200 sudionika. Vinari, sirari, kuhari, sommelieri, koktel-majstori i drugi okupili su se s ciljem međusobnog povezivanja i podizanje kvalitete usluge od polja pa sve do stola.

Zlatnu formulu za uspjeh hrvatskog gospodarstva znamo - ulaganje u kvalitetu, umjesto u kvantitetu. Da bi se kvaliteta postigla, potrebno je da sve od početka do kraja djeluje besprijekorno. To je i cilj Wine Vip Eventa koji je jučer iz Zadra krenuo na dvomjesečnu turneju hrvatskom obalom:

Cilj je educirati ugostitelje i povezati ih s našim proizvođačima. Želimo naše vino, sir, pršut i ostalo imati na našim stolovima.

Kaže to organizator Dantes Begić. Interes je, ističe, iz godine u godinu sve veći. Ovo je četvrta godina, a druga da se održava u Zadru:

Ovim povezivanjem su jako zadovoljni izlagači, tj. partneri koji su s nama od početka ove konferencije.

Zadovoljni su očito svi jer potporu konferenciji daju i Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede, gradovi, općine i županije. Svi se bore za domaćinstvo što ne čudi s obzirom na ono što Wine Vip Event donosi. Predsjednik Udruženja obrtnika Zadar, Mladen Malta:

Turizam se mijenja i sve se na globalnoj razini mijenja. Tako i ovo zahtijeva cjeloživotno učenje i prilagođavanje tržištu.

Tržištu su se dobro prilagodili i vinari. Franjo Toljanić iz Vrbnika s otoka Krka:

Samo sunce i more nisu dovoljni. Mora biti nešto što goste privlači a to je eno-gastro ponuda, naše autohtono i domaće.

Veliko zanimanje izazvale su radionice o ponašanju na radnom mjestu te izradi koktel lista, a vrhunac je bila degustacijska večer sljubljivanja hrane i vina. A kako bi čitava priča o vinu išla bez sira i ribe? Matea Branica iz Zadruge Adria iz Tribunja i Davor Mijolović iz Mih sirane Kolan:

Nadamo se da ćemo ovakvim prigodama uspjeti uvjeriti ljude da su zadruge nešto dobro.

Ovu godinu smo ovdje doslovno sa svim sirevima koje proizvodimo.

Ono najponosnije ostavili smo, naravno, za kraj. Zadarski vinari zauzeli su posebno mjesto na ovogodišnjem Wine Vip Eventu. Stolovi Ker-Vina, Škaulja, Kraljevskih vinograda i MasVina bili su vrlo posjećeni. To i ne čudi s obzirom na to da se, osim vrhunskog vina, tamo davalo i recepte za borbu protiv virusa koji hara svijetom. Rade Bobanović:

U Zadru, Ninu, Pagu i Biogradu puno toga počinje. Znači, širimo se pomalo od obale prema unutrašnjosti jer koronavirus neće na vino i zato u tom treba uživati.

WINE VIP EVENT

Komentari