"Izazovi Velebita" kao ogroman potencijal

"Izazovi Velebita" kao ogroman potencijal

Znanstveni skup "Izazovi Velebita" održan u Nacionalnom parku Paklenica, upoznao je javnost sa potencijalima podvelebitskog kraja te izazovima koje mada atraktivna, planina Velebit još uvijek krije.Primjećen je porast turističkih aktivnosti lokalnih agencija.

Oživljavanje Nacionalnog parka Paklenica donijelo je domicilnom stanovništu novu priliku za zaradu. Turistima se nude penjačke i pješačke ture, iznajmljuje se oprema, vodi ih se u obilazak špilja od kojih su dvije uređene na širem području a u planu su i dodatne aktivnosti kako se Velebit bude infrastrukturno razvijao. To je pokrenulo trend vraćanja stanovništva u rodni kraj ali i onima drugima koji žele raditi u turistički prosperitetnom kraju, jednu novu priliku. Nekada nije bilo tako, tek u 70 tim i 80 tim godinama, ljudi su se "spustili" sa planine i nastanili uz obalu. Danas je pak taj kraj sinonim za avanturu i godišnje odmore.

Direktorica Turističke zajednice Starigrad - Paklenica Marjana Marasović naglašava da je upravo prioritet avanturistički turizam koji uključuje:

" Biciklizam, morske kajake,safari ture,speleologiju zbog dvije uređene špilje na širem području, znači cijelo podvelebitsko područje, ne samo Starigrad već i područje Jasenica, Novigrada, Obrovca i Ražanca."

O potencijalima podvelebitskog kraja ne treba suviše trošiti riječi ali treba strategija, akcija i sinergija. Dvije vrste klime i turizma nalaze se na jednom tako uskom području kao što je starigradsko. Morski potencijal nije dovoljno iskorišten a Velebit tek čeka svoju nadogradnju. Znastveni pristup ponudila je i profesorica sa zadarskog Sveučilišta dr.Božena Krce koja je izrađivala strategiju turizma zadarskog kraja:

"Bitan je i rekreativan faktor a ne samo avanturistički turizam. Možete nekog dovesti samo da prošeta uz planinski zrak i čistom obalom i tu su već elementi za zdravstveni turizam kao posebni oblik ove grane".

Novaca za provedbu će biti a to zato jer je prepoznato da su se već probudile neke aktivnosti okolnog stanovništva kaže Natalija Andačić , ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica:

" Ovdje su veliki potencijali, more, penjalište, planina, rijeka, uz to začeci ruralnog turizma i sve veći broj OPG ova".

Ipak, zasad je u fokusu avanturistički turizam kao prepoznatljiv brend Velebita a sugovornici tješe buduće goste da je strah od zmija kojih na tom području ima, bezrazložan jer Gorska služba spašavanja zna svoj posao a i pravilna edukacije prije upuštanja u avanturu bit će korisna.

 

Komentari