Izvedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa helikoptera

Izvedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa helikoptera Izvedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa helikoptera

foto: MORH

Pripadnici Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ u Zemuniku završili su jučer provedbu bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, javljaju iz MORH-a:

Riječ je o godišnjoj certifikaciji helikoptera i već obučenih izvidničko-borbenih timova te o inicijalnom bojnom djelovanju nove skupine pilota na obuci za helikopter OH-58D Kiowa Warrior. Cijeli proces  obuke i bojnih gađanja i raketiranja odvijao se pod vodstvom nastavnika letenja Eskadrile helikoptera koje su obučili američki instruktori letenja kroz ciklus obuke koji je završio u prosincu prošle godine.

             Nikakva teoretska priprema ne može vas pripremiti na osjećaj prilikom pucanja iz strojnice i raketama koje se nalaze pola metra od vas. Ta zaglučujuća buka, vibracije, miris baruta i osjet topline raketnog motora prilikom lansiranja rakete preplavljuje tijelo adrenalinom koji vas drži euforičnim još dugo nakon ispražnjenog lansera raketa i spremnika za streljivo, iznio je svoje dojmove jedan od pilota polaznika obuke.

Eskadrila helikoptera raspolaže sa 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior dobivenih iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

 

Komentari