J. Gojdanić, Kali tuna: "Plivanje s tunama" povezuje marikulturu i turizam
19.07.2019 14:41
Željko Kapelari
Natjecanjem u kuhanju brudeta sinoć su u Kalima počele Kaljske ribarske noći - Tunuara. Danas je na programu bio znanstveno-stručni skup o ribarstvu. Bilo je govora o Operativnom programu za ribarstvo, nadzoru sitne plave ribe, ali i o spoju ribarstva i turizma kroz projekt "Plivanje s tunama".
O važnosti jednog ovakvog znanstvenog stručnog skupa za ribarsko mjesto poput Kali, načelnik općine Marko Kolega kaže.
„Ovo je jedinstvena prilika da se predstavnici izvršne vlasti i ribari nađu u istoj prostoriji i da zajednički raspravljaju i odlučuju o strategijama za budućnost. Drago mi je da je ovaj skup uvijek odlično posjećen, nama dolaze predstavnici ribarskih obrta i zadruga iz svih krajeva Hrvatske i zadovoljni smo radi toga”.
Dogodine je Kolega najavio i jednu novinu.
„Iduće godine će skup biti u mjesecu rujnu. Bit će na Sveučilištu u Zadru i to međunarodnog karaktera”.
Vrlo je zanimljivo bilo predavanje Jurice Gojdanića iz Kali tu ne pod nazivom Ribarstvo i turizam – plivanje s tunama.
„Mi smo prva firma na Mediteranu koja se počela baviti uzgojom odnosno dohranom plavo perajne tune. Odlučili smo ukomponirati dvije osnovne grane gospodarastva naše Županije, turizam i marikulturu. To je novi segment čime bi obogatili turističku ponudu te pružili gostima nešto novo što postoji za sada samo u Australiji i Španjolskoj tako da bi to moglo našim gostima biti jako zanimljivo i privlačno”.
Sutra, zadnjega dana manifestacije, najatraktivniji je dio programa - defile kaljskih ribarskih brodova Zadarskim kanalom.