"Ja jesam i hoću" akcija u povodu dana borbe protiv raka

"Ja jesam i hoću" akcija u povodu dana borbe protiv raka

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, bolesti za koju ni u 21 stoljeću ne postoji lijek. Tim povodom danas je organizirana prigodna akcija "Ja jesam i hoću" kako bi se skrenula pozornost da je u borbi sa bolešću bilo postojećoj bilo mogućoj, najvažniji odnos pojednica prema sebi.

 

Rak je u Hrvatskoj drugi razlog smrtnosti. Kod muškaraca su rak pluća, debelog crijeva i prostate dok kod žena, rak dojke, pluća i debelog crijeva. Nažalost, Hrvatska prema europskim statistikama spada na samo dno po preživljavanju nakon dijagnosticiranja te zloćudne bolesti a na samoj je sredini ljestvice po učestalosti obolijevanja. Kako je teško dokazivo što je uzrok tolikoj smrtnosti i kako bi se kalkulacije na tu temu zaobišle primarna je prevencija koje nikad nije dovoljno isticati, kaže dr. Ana Petrić, specijalistica iz javnog zdravstva.

"Svaki pojedinac može promjenom načina života pridonjeti smanjenjem rizika od obolijevanja. U pitanju su prestanak pušenja, konzumiranje alkohola, izbjegavanje pasivnog pušenja, prehrana bogata svježim voćem i povrćem, izbjegavanja konzervirane i prerađene hrane, redovita tjelesna aktivnost, zaštita od prekomjernog sunčanja te boravak na zraku. Tu je puno čimbenika i potrebna disciplina u primjenjivanju novih navika."

Iz crne statistike ne smije se zanemariti faktor genetike.Tim više prevencija je nužna. Jedna od posjetiteljica današnjeg okupljanja je i žena koja se uspjela izboriti sa tom bolešću.

"Redovite kontrole su najbitnije. Problem je u ultrazvučnom pregledu na koji se predugo čeka a ne mogu svi priuštiti privatni pregled."

Inače,Hrvatska želi donijeti nacionalni plan protiv raka, poboljšati tu borbu na primarnoj sekundarnoj i tercijarnoj razini. Premda je država izišla u susret građanima besplatnim preventivnim pregledima odziv za kontrolu debelog crijeva je nizak, dodaje Petrić te nastavlja kako je pravdobno otkrivanje bolesti ključno u ozdravljenju čak u 80 - 90 posto slučajeva. Pitanje koje se stalno provlači je kako to da u 21 stoljeću još uvijek ne postoji lijek koji će pobijediti tu zloćudnu bolest.Odgovara kako danas ljudi duže žive ali upitno je kakvu hranu jedu, koliko se kreću i kakve životne navike njeguju. Dob iznad 45 i 50 godina postaje škakljiva po pitanju učestalosti oboljenja mada se granica stalno snižava. Samosvijest i briga o sebi i tu su ključni u preveniranju, prepoznavanju i tretiranju svoga tijela.

Komentari