"Jadranska Hrvatska" i u Zadarskoj županiji.

"Jadranska Hrvatska" i u Zadarskoj županiji.

Zadarska je županija prošle godine zabilježila najveću dobit sezone nakon dubrovačke, a ove godine očekuju se još bolji rezultati. Danas je ugostila projekt " Jadranska Hrvatska- gospodarski trendovi i mogućnosti financiranja".

O važnosti utjecaja turizma na jadransku Hrvatsku govori podatak da je oko 95 posto svih turističkih noćenja ostvareno u sedam županija jadranske Hrvatske od čega u Zadarskoj županiji 11 posto. Problem je što se većina noćenja ostvaruje u srpnju i kolovozu dok brojka rapidno pada u ostatku godine. Taj dio treba popuniti novom ponudom smatra Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke:

- Kad govorimo o turizmu treba voditi računa da ga trebamo dodatno jačati, prije svega mislim na medicinski turizam koji ne stvara opterećenje i zagušenje u udarnim turističkim mjesecima

Devizni prihodi od turizma su između 10 i 11 milijardi eura što je obzirom na naše gospodarstvo oko 18 posto, time i najviše u Europi. To govori koliko su nam slabi ostali gospodarski pokazatelji, kaže Zvonimir Savić uime Hrvatske gospodarske komore. Ono što je potrebno je upravo sinergija.

- To znači da moramo jačati druge grane gospodarstva kako bi ojačali turizam, turizam bi trebao potaknuti razvoj drugih djelatnosti jer ima dosta djelatnosti koje nisu izravno vezane za turizam ali imaju prostor za plasman proizvoda. Recimo, u Zadarskoj županiji imate izrazito veliki broj obrta i obiteljskih gospodarstava.


Optimizam u Zadarskoj županiji nije bezrazložan obzirom na prošlogodišnju odličnu sezonu. O potencijalima i slabostima područja Božidar Longin zadarski župan:

- Potencijali su izuzetni, poljoprivredno zemljište zaleđa, obilujemo vodama, ličkim vodama, podzemnim vodama, to smo nadopunili sa infrastruktorom, turizam se širi a ono što nedostaje su brandovi, brandovi hotelskih lanaca, ali i brandovi u drugim granama. Uloga Županija, Gradova  i općina je pripremiti plodno tlo za investicijski ciklus.

Kako bi se produljila sezona na cijelu godinu važno je turizam učiniti raznolikim i konkurentnijim.

 

 

Komentari