Je li Grad Zadar prekršio zakon o nabavi ?

Je li Grad Zadar prekršio zakon o nabavi ?

Državna revizija je u svom nalazu o poslovanju za prošlu godinu Gradu Zadru dala uvjetno mišljenje, jer su gradske vlasti, odobravajući dodatne radove na uređenju Trga Petra Zoranića za milijun i pol kuna, prekršile Zakon o javnoj nabavi. Jutarnji list piše kako su dodatni radovi, koji nisu bili dijelom osnovnoga projekta, dodijeljeni tvrtki Duca bez provedenoga postupka javne nabave, čime je, smatra revizija, prekršen zakon.

Iz gradske uprave odgovaraju kako ukupna vrijednost izvedenih radova neće prijeći ugovoreni iznos od oko 8 milijuna i 700 tisuća kuna. Pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić podsjeća kako je tijekom izvođenja radova bilo potrebno izmijeniti projektna rješenja i prilagoditi ih stanju na terenu, prvenstveno kako bi se postigla adekvatna zaštita arheoloških nalaza, što je usaglašeno u suradnji predstavnika svih sudionika u gradnji.     

     Ovakav postupak uobičajena je praksa u građevinarstvu jer kod radova rekonstrukcija postojećih objekata, a posebice kada se radi o povijesnim, zaštićenim i neistraženim lokalitetima nije moguće sve situacije predvidjeti u projektu, a nije moguće za svaku pojedinu stavku otvarati pojedinačni pregovarački postupak javne nabave.
Prethodno provođenje javne nabave za svaku izmjenu prouzročilo bi stalne zastoje u građenju jer su se izmjene događale stalno tijekom gradnje i dodatno bi za duže vrijeme odgodilo završetak radova na relativno dulje vrijeme, što bi rezultiralo time da bi ova jedna od najfrekventnijih javnih gradskih površina bila zatvorena za promet još izvjesno vrijeme uključujući i turističku sezonu što je nedopustivo, kaže Segarić.
   Dodatni radovi, kao i radovi po osnovnom ugovoru, izvođeni su pod istim stručnim, projektantskim i konzervatorskim nadzorom sa čije strane su i verificirani. 

Na naš upit - zašto onda Državna revizija nije dala pozitivno mišljenje - Segarić odgovara kako su svi radovi dokumentirani, te da se ništa nije radilo a da nije ušlo u građevinski zapisnik.

Komentari