Jesenska idila u Parku prirode Vransko jezero

Jesenska idila u Parku prirode Vransko jezero Jesenska idila u Parku prirode Vransko jezero

foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Poznati ornitološki rezervat zimovalište je brojnim vrstama ptica kojih na području ovog parka obitava ukupno 251 vrsta. Jedno je to od ornitološki najvrjednijih područja u Hrvatskoj, a u fotogaleriji pogledajte što je danas svojom kamerom zabilježio Hrvoje Jelavić.

Površinom od 8,83 km2 ornitološki rezervat zauzima sjeverozapadni dio Vranskog jezera do same granice Parka prirode. Od ukupno 251 vrste ptica koje u rezervatu žive, gnijezde, zimuju ili ga tijekom selidbe koriste kao odmorište i hranilište, 136 vrsta spada medu kritično ugrožene.

U sklopu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u tijeku je izrada promotivnog filma o Vranskom jezeru. Film će se prikazivati široj javnosti, posjetiteljima, turistima, učenicima, lokalnoj zajednici u Parku kao i u različitim drugim prigodama (sajmovi, skupovi, radionice, web, društvene mreže i drugo). Snimanje je započelo tijekom proljeća, a film će biti gotov do kraja 2020. godine. 

Komentari