Jiří: Kajakom ću oploviti Europu!

Jiří: Kajakom ću oploviti Europu! Jiří: Kajakom ću oploviti Europu!

Čeh Jiří Oliva (28), prije 14,5 mjeseci krenuo je iz svoje zemlje na nesvakidašnju avanturu. Kajakom je plovio rijekama do Crnoga mora, oplovio Grčku, Albaniju i Crnu Goru, a sada je na zadarskom području. Ukupno je prošao kroz 12 zemalja.

Nastavlja prema sjevernom Jadranu, pa uz talijansku obalu sve do Gibraltara. Kada oplovi Portugal, Šanjolsku, Francusku, Belgiju i Nizozemsku ponovno će se rijekama vratiti u domovinu. Sreli smo ga jučer poslijepodne u društvu Milana Šonca, koji mu je "domaćin" u Zadru. 

Jiří je dosada odveslao šest tisuća kilometara, a do kraja plovdibe još mora prijeći oko 14.000 kilometara. Na putu je proveo oko 440 dana, a kada završe njegove "putešestvije" na kalendaru će biti prekriženo oko tisuću dana. Još prije 10 godina rodila se zamisao da kajakom oplovim Europu, a prije tri godine čvrsto sam odlučio to i napraviti, kaže nam hrabri Čeh. Dodaje kako je jako oprezan na putu, tako da ga nije strah ploviti nepoznatim predjelima. Nije opasno, jer se prije svake nove etape pripremim kako bih na putu bio siguran. Svaki dan provjeravam vremenske prilike i sve bitne informacije, kaže Jiří.

Nakon prijeđenih oko šest tisuća kilometara čini mu se da će morati vrlo brzo nabaviti novi kajak. Nisam siguran koliko će me još služiti kajak, jer je ovaj put prilično težak, pa bi se vrlo brzo mogao i raspasti. Zato ću do tada morati naći nekog partnera, jer nije jednostavno sve skupa financirati. Posebno stoga što sam već dugo na putu, a sve troškove sam snosim, kaže mladi češki avanturist.

No, zato gotovo u svakoj zemlji, na svakoj dionici, upozna ljude koji mu pomognu oko smještaja, okrjepe i slično. U Zadru mu je izišao u susret Milan Šonc. No, zanimljivo je kako su se njih dvojica upoznali. On je u Crnoj Gori bio kod našeg zajedničkog prijatelja, Ramba Amadeusa, koji ga je onda uputio, kada bude u Zadru da se javi meni. Jiří je kod njega u Herceg Novom proveo dva dana. Mislim da je dobro podupirati ovakve pothvate te o njima pričati posebno u ovo današnje vrijeme kada svi buljimo u mobitele i malo tko se kreće. Stvarno mu se divim i nadam se da će uspjeti u tome da Europu oplovi u tisuću dana, kaže nam Milan. Pomoći će mu tako što će svoje prijatelje sa sjevera Jadrana zamoliti da Jiříju pomognu na isti način. 

Ako želite pogledati kroz što je sve Jiří prolazio ili ga pratiti na daljnjem putovanju možete na njegovoj stranici kayakaroundeurope.com, a mi mu želimo mirno more i ostvarenje njegova sna. 

Komentari