Jovanović: Do kraja godine u školstvu optimiziranje i outsourcing

Jovanović: Do kraja godine u školstvu optimiziranje i outsourcing

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potvrdio je danas da je u tijeku analiza mreže osnovnih i srednjih škola koja će pokazati koje od njih ne zadovoljavaju državni pedagoški standard na temelju koje će se donijeti odluka o njihovu optimiziranju odnosno koje područne škole gube status i hoćemo li imati neke nove matične škole. Do kraja godine ide i outsourcing, odnosno izvlačenje iz sustava djelatnosti koje nisu vezane uz primarnu djelatnost, poput čistačica, rekao je ministar Jovanović.

Novinari su Jovanovića nakon sjednice Vlade pitali o tijeku procesa optimizacije osnovnih i srednjih škola koji bi trebao biti završen do kraja drugog kvartala, a ministar je odgovorio kako je u tijeku analiza stanja i naglasio da u kontekstu optimizacije škola ne bi govorio o "rezanju i štednji već o kvalitetnom školstvu".

"Ako imate školu koja ima pet učenika i školu s kombiniranim razredima to nije kvalitetno školstvo. Danas je drugo vrijeme - nekad kad nije bilo kvalitetnih veza, možda je i trebala biti škola i u najmanjem mjestu", rekao je.

Odluka će se donijeti nakon završene analize, dodaje ministar ističući da ona neće biti na štetu obrazovnog procesa.

"Mi radimo analizu koje škole ne zadovoljavaju državni pedagoški standard, imaju li manje od 150 učenika, a na temelju te analize donijet ćemo odluke, a ni jedna neće biti na štetu učenika već u korist kvalitete obrazovnog procesa", rekao je.

Hoće li to za neke škole značiti da gube status područne škole i hoćemo li imati neke nove matične škole, pokazat će brojke, dodaje Jovanović.

Restrukturiranje mreže škola jedna je od devet dugoročnih reformskih mjera Vlade za smanjenje deficita i duga koje je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić predstavila 27. prosinca. Upitan jesu li mogući rezovi u sustavu obrazovanja, s obzirom na najavu ministra financija Slavka Linića da se kreće s razgovorima o rebalansu proračuna, Jovanović odgovara kako "obrazovanje nije potrošnja, već ulaganje u razvoj, ali je racionalnije trošenje uvijek moguće.

"Na tome u Ministarstvu inzistiramo i kontinuirano radimo", rekao je.

Jedna od najavljenih reformskih mjera Vlade za smanjenje troškova je i outsourcing, odnosno izvlačenje iz sustava onih djelatnosti koje nisu vezane uz primarnu djelatnost, poput čistačica, a ministar Jovanović vjeruje da će se nakon provedenih analiza u njegovu resoru do kraja godine "doći do kvalitetnog rješenja". 

"U ožujku će biti velika konferencija pod nazivom 'Outsourcing - izazov za gospodarstvo'. Mislim da će tamo biti prezentirani svi konkretni podaci", rekao je.

Komentari