Kad si bila mala Mare na bečki način

Kad si bila mala Mare na bečki način

foto: HRT Zadar

Sinoć je u Gradskoj loži, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Udruge Gradišćanskih Hrvata, nastupio a capella Zbor bečkih učitelja - Wiener Lehrer-A Capella-Chor.

Od siječnja 2014. godine voditelj bečkog zbora je mag. Maximilian Opll. Članica zbora Eva Šafarić Krenmayer, učiteljica razredne nastave, ukratko je opisala zbor i završetak male turneje u Zadru.

          Rođena sam kao gradišćanska Hrvatica, udala sam se i živim u Beču. Učiteljica sam razredne nastave i već 20 godina sam član bečkog učiteljskog zbora. S obzirom da pjevam već toliko dugo, prošla sam i prijašnjeg zborovođu prof.mag. Günter Knotzingera koji je 40 godina vodio ovaj zbor. Dolaskom novog, ambicioznog i uvijek vedra duha voditelja mag. Maximiliana Oplla dogodile su se i velike promjene u zboru koji je još brojčano dobio na snazi.

Turneju smo započeli u Zagrebu gdje smo proveli dvije noći, nastavlja gospođa Šafarić Krenmayer. Nakon obilska grada pjevali smo na misi u crkvi sv. Vinka Paulskog. U ponedjeljak smo krenuli prema Plitvičkim jezerima i navečer smo već bili u Petrčanima gdje smo odsjeli u hotelu Pinija. U utorak smo pjevali u franjevačkom samostanu u Splitu i nakon toga u Šibeniku. Danas smo imali kratki izlet do otoka Ugljana i obilazak grada Zadra nakon kojeg smo održali koncert, a sutra već polazimo za Beč, priča nam članica zbora.

Zadrani su imali priliku čuti repertoar koji se sastoji od a cappella glazbe, klasike, madrigata, moteta renesanse, obrada poznatih mjuzikala i duhovnih pjesama iz cijeloga svijeta.

           Imamo jako veliki repertoar. S obzirom na to da zbor ima više od 90 članova, pjevamo i klasiku s kojom možemo nastupati i na svečanim koncertima i za Novu Godinu u Beču. Svake godine nastupamo u Großer Saal des Musikvereins, a ove godine u svibnju smo tamo pjevali Messiah - G. F. Händela.

Na kraju samog koncerta priredili su i malo iznenađenje – tradicionalnu dalmatinsku pjesmu Kad si bila mala Mare u a cappella izvedbi.

Komentari