Kakav savršen dan za virsku biciklijadu

Kakav savršen dan za virsku biciklijadu Kakav savršen dan za virsku biciklijadu

Među brojnim adventskim programima diljem zemlje istaknuo se i onaj na Viru. Proglašen je najboljim adventom u ruralnom području jadranske Hrvatske i privlači sve više posjetitelja. A prema Viru se iz Zadra išlo i biciklom, u već tradicionalnoj Božićnoj biciklijadi.

Posljednje pripreme za trideset kilometara dugu rutu. Zaljubljenici u vožnju na dva kotača Božićnu biciklijadu ne propuštaju.

Svaki put, desetak puta već, to je tradicionalno. - kaže Zlatko. Druženje na biciklijadi oduševljama i Mariju: Lipo je družit se, uživat u blagdanima, u sportu, u druženju, super. 

Pedaliralo se prema Viru koji tijekom prosinca bilježi sve veći broj posjetitelja. Pripremljeni su brojni adventski događaji.

Organizirali smo jako puno koncerata, ugostili klape, KUD-ove, tradicionalno paljenje četiri adventske svijeće te puštanje preko pet tisuća lampiona, kaže Matea Buškulić iz tvrtke Vir turizam. 

Vino, čaj, rum punč to je besplatno tijekom cijelog mjeseca tko god želi se okrijepiti dođe ovdje. Najviše nam djeca dolaze. Roditelji kažu da kod kuće neće za piju čaj, ovdje ga piju - hvali se Suzana Matanović. 

 

Osim mještana i vikendaša, adventski program privlači i sve više gostiju iz susjednih zemalja. Tako se već polako može govoriti i o zimskom turizmu.

Prije pet godina, deset godina teško bi to bilo za reći međutim sve veći je trend ljudi koji jednostavno dolaze turistički, iznajmljuju apartmane, imamo veliki porast u broju apartmanskog smještaja već dugi niz godina mi prelazimo milijun noćenja odnosno sto tisuća dolazaka. - kaže Antonio Vučetić, iz Općine Vir. 

Za sve koji Novu godinu odluče dočekati na Viru priprema se zabava na otvorenome uz skupinu Baruni, Petru Kovačević i veliki vatromet. Adventski program završava trećeg siječnja Božićnim koncertom u crkvi svetog Jurja.

Komentari