Kako će se riješiti problem Bola, Vira i drugih mjesta?

Kako će se riješiti problem Bola, Vira i drugih mjesta?

foto: mint.hr

Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma koji se održavaju na Malom Lošinju ove godine okupljaju više od 1.300 sudionika, mahom turističkih djelatnika i djelatnika iz pratećih industrija koji sudjeluju na nizu tematskih predavanja, radionica i okruglih stolova.

Na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika i predstavnika Vlade govorilo se uz ostalo i o radnoj snazi i nedostatku kvalitetnih kadrova u turizmu. Upozorenja je uputio i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, kazavši da politika nije išla u smjeru boljih uvjeta rada i poslovanja i boljih plaća u turizmu. Kada bi Vlada shvatila da se poreznim i drugim rastrećenjima turističkim poslodavcima otvara prostor za povećanje plaća pa i više ugovora na neodređeno, možda bi nešto činila. Bez toga, problem s kadrovima neće nestati, kao ni bez novog obrazovanja, rekao je Andrić. On je protiv uvoza radne snage, tvrdeći da su domaći radnici najbolji i najisplativiji.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević najavila je da će se do kraja ove godine organizirati Dani poslova u turizmu u Osijeku, Kninu i Zagrebu i da će se za više od tri tisuće nezaposlenih organizirati edukacije i prekvalifikacije.

Što se tiče koncesija plaža, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac kazala je da u Hrvatskoj ima 211 koncesioniranih plaža te da odlučivanje o koncesijama treba biti u rukama lokalne uprave. Tada Bol, Vir i druga mjesta neće imati problema kao ove godine, da se moraju boriti za svoje plaže na kojima žele unaprijediti infrastrukturu, kazala je Kostelac.
Turistički djelatnici pitali su i o inspekcijama i kaznama, na što im je Marijana Kudeljan iz Porezne uprave kazala kako se u kontrolu ne dolazi bez prethodne najave, jer cilj nije kažnjavanje ni zatvaranje objekata.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac kazala je da u EU fondovima ima prostora za turizam te da su dogovoreni i programi povoljnog kreditiranje s HBOR-om i poslovnim bankama.
Državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban očekuje da će u siječnju iduće godine, kada na snagu treba stupiti novi zakon o upravljanju državnom imovinom, biti lakše riješiti brojne nakupljene probleme pa tako i odblokirati dugogodišnje zavrzlame imovinsko-pravnih odnosa oko vojarni i drugih objekata koji mogu u turističku funkciju.

Komentari