Kako do morskih proizvoda na malo i na veliko?

Kako do morskih proizvoda na malo i na veliko? Kako do morskih proizvoda na malo i na veliko?

ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

Kako se u uvjetima korona-pandemije snalaze ribari ? Kako građani dolaze do svježih morskih proizvoda ako u svojim mjestima nemaju ribarnice ? Evo što smo doznali u kaljskoj ribarskoj zadruzi Omega 3 i LAGUR-u Plodovi mora.

Svježe morske proizvode građani traže u lokalnoj akcijskoj grupi Plodovi mora u Kalima.  Na drugu stranu, i manji ribarski obrtnici traže načine kako prodati ribu poštujući mjere zaštite od virusa . Voditeljica kaljskog Lagura Nina Mrkonja kaže nam kako pokušavaju spajati ponudu i potražnju izvornih proizvoda : Mi smo pozvali sve ribare koji nemaju gdje prodati svoju ribu jer većina malih ribara nema neki prostor, ribarnice i tržnice nisu stalno otvorene, tako da se mogu javiti i veliki i mali ribari koji prodaju svoj proizvode. Za sada nam se javljaju većinom kupci koji traže ribu, upućujemo ih na adrese i kontakte koje imamo pa se nadamo da će se uspostaviti kanali prodaje - kazala je za naš program voditeljica LAGUR-a Plodovi mora koji pokriva područje grada Zadra i njegovih otoka, otok Ugljan i Dugi otok i pripadajuće manje otoke.

Uhodane kanale prodaje imaju  veći ribarski poduzetnici. Srećom, potražnja za ribljim proizvodima sad je velika. I najveća ribarska zadruga na širem zadarskom području, kaljska Omega 3, sa svojih 20-ak plivarica i pogonom za preradu ribe u Šopotu prilagodila se  poslovanju u doba korona-pandemije kazao nam je upravitelj Šime Kosor: U početku smo imali problema zbog međunarodnog transporta no to smo brzo uspjeli regulirati. Mi i inače srdelu i inćun smrzavamo i snabdijevamo velike tvornice i pogone u Europi i Hrvatskoj, postoji kontinuitet potražnje, to su konzerve, trajni proizvodi. Bilo bi poslovno neozbiljno da naše dugogodišnje kupce ostavimo bez konzervi. Možda bi se u ovim uvjetima trebalo stimulirati proizvodnju hrane. 

Ministarstvo poljoprivrede ponudilo je mogućnost naknade zbog novoga lovostaja za četvrti mjesec. Riječ je o mjeri Privremenog prestanka ribolovnih aktivnosti zbog pandemija COVID-19. Što su odlučili članovi vaše zadruge? Srećom po zadrugu 80 posto vlasnika brodova je odlučilo da ide u ribolov, 20 posto koristi obustavu, tako da nama u pogonu korona veliki utjecaj korona neće ostaviti - navodi Šime Kosor.

Ova zadruga odnosno vlasnici plivarica donirali su 50 tisuća kuna Općoj bolnici Zadar u cilju borbe protiv pandemije: Spadamo u relativno uspješne kolektive pa je normalno da smo se odazvali -komentirao nam je Kosor.

Nina Mrkonja

Šime Kosor

Komentari