Kako ozdraviti zdravstveni turizam?!

Kako ozdraviti zdravstveni turizam?!

Upravo završena međunarodna konferencija zdravstvenog turizma u Rovinju pozicionirala je Hrvatsku, uz Grčku, kao najperspektivniju državu u Europi za razvoj zdravstvenog turizma. Podsjetila nas je ova vijest na velike projekte zdravstvenog turizma u Zadarskoj županiji.

Iako su uvršteni u Strategiju razvoja hrvatskog turizma, Rekreacijsko - lječilišni centar Ninsko blato i Centar za liječenje ljekovitim paškim blatom i dalje su samo mrtvo slovo na papiru. Za zdravstveno - turistički centar u Biogradu postoji idejno-arhitektonsko rješenje ali ne postoji investitor. 

I dok u susjednim zemljama cvjeta zdravstveni turizam, u nas ovaj vid turističke usluge nikako da ozdravi. Treba li podsjećati kako su još stari Rimljani u našim krajevima obilato koristili talasoterapiju, balneoterapiju ili peloidnu terapiju. More, sunce, ljekovite kupelji i ljekovito blato izdašni su i dalje prirodni resursi, neiskorišteni u turizmu zbog loše komunalne infrastrukture i loše poduzetničke klime. No, dok čekamo na investitore iz neke skandinavske zemlje, koji se najčešće spominju kao ulagači u naše lječilišne centre, možemo raditi na preduvjetima za razvoj zdravstvenoga turizma, primjerice uređenje terapeuskih gradskih plaža ili izgradnja šetnice od Punte Bajlo do Kožina.

"Šetnja je iznimno važna za sve kardiovaskularne bolesti, ali i druge tegobe. Očuvanje zdravlja i kondicije" - dr. Dubravka Finka podsjeća i na uređenje javnih parkova s opremom ne samo za djecu nego i za umirovljenike - "To su takozvani kineski parkovi s različitim ljuljačkama, hodalicama i drugim spravama pogodnim za vježbe u trećoj životnoj dobi."

Ovakvi prijedlozi unaprijedili bi zdravlje Zadrana, ali i stvorili preduvjete za zdravstveni turizam koji nije sezonalan. Uostalom, tko ne bi danas poželio, svoga zdravlja radi, prošetati zadarskom rivom.

Komentari