Kako pomiriti komercijalno i zaštitu prirode?

Kako pomiriti komercijalno i zaštitu prirode?

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zašto investitori u širokom luku zaobilaze Vransko jezero?

Jedan od atraktivnijih autokampova na našem području, poseban jer se nalazi uz Vransko jezero, ovoga će ljeta biti otvoren. No, usluga i sadržaji daleko su ispod razine koju želimo ponuditi turistima. Za to nije kriv zakupac autokampa Crkvine, nego strogi uvjeti za gospodarske djelatnosti u ornitološkom rezervatu, zbog čega šest hektara vrijednoga zemljišta, potencijalni investitori zaobilaze u širokom luku.

U zaštićenom području prirode nema brze zarade.

Jer se atraktivno zemljište nalazi u posebnom ornitološkom rezervatu koje je uvršteno na svjetski Ramsarski popis iznimno vrijednih močvarnih područja, pa u tom smislu nije lako uložiti novac što se ne može koristiti na klasičan komercijalni način. - kaže ravnatelj Parka Danijel Katičin koji ima viziju posjetiteljsko - edukacijskog centra

Privatni poduzetnici nisu bili spremni investirati 2 700 000 kuna koliko je iznosila cijena na zadnjoj dražbi. Iduća ponuda biti će 10 posto jeftinija za 6 hektara ne samo autokampa nego i sportskih terena i ugostiteljskog objekta na ulazu u Park prirode.

Najgora je ova situacija u kojoj nekretnine propadaju. Što će tiče cijene, nju diktiraju banke. Banke koje su dale novce onima koji su ih potrošili nenamjenski diktiraju visinu hipoteke i fiducije. Ja bih volio da cijena padne što prije kako bi se pronašao investitor koji bi oplemenio taj prostor. kaže ravnatelj Katičin koji ima viziju posjetiteljsko - edukacijskog centra

U koji bi dolazila djeca iz Hrvatske ali i cijeloga svijeta kako bi učili o važnosti močvarnih staništa, ali i prirodnoj i kulturnoj baštini koja je prebogata uz Vransko jezero.

Pravo prvokupa vrijedne nekretnine Vrane d.d. u stečaju ima država, s obzirom da je na području zaštićene prirode. Ravnatelj Katičin je od ministarstva okoliša tražio da pokrenu postupak kupovine - traže se sredstva - 12 i pol milijuna kuna. Hoće li se pronaći u državnom proračunu?! Sve se može kad se hoće jer je ministar Zmajlović lako pronašao načina da službeni A6 zamijeni Mercedesom E320.

Komentari