Kako turistički ojačati zadarsko zaleđe

Kako turistički ojačati zadarsko zaleđe

Kako promovirati kulturnu i prirodnu baštinu zaleđa, unaprijediti povezanost zaobalja s obalnim područjima te kako valorizirati turističke potencijale kontinentalnih područja odgovore na ta pitanja trebao bi ponuditi projekt MADE IN-LAND.

Cilj projekta je rasteretiti turističku opterećenost obale, te kroz turizam ojačati razvoj zaleđa.  

Najveći potencijal zadarskog gospodarstva svakako je turizam. No neprestani trend rasta turističkih dolazaka i noćenja u udarnim ljetnim mjesecima predstavlja sve veći problem za infrastrukturu na obali. S druge strane prirodnom i kulturnom baštinom bogato zadarsko zaleđe, iako se posljednjih godina ubrzano turistički razvija i dalje je neiskorišteno. Kako bi se to promijenilo Zadarska županija zajedno s Istarskom te Italijom sudjeluju u projektu Made in land: 

Glavni problem kojeg projekt promatra je  velika razlika u turističkoj posjećenosti između obale i zaleđa.  Problem je to koji se pojavljuje u svim partnerskim regijama, ne samo kod nas. U najužim obalnim  područjima bilježi se veliki broj turističkih dolazaka dok s druge strane bogati kulturni, prirodni i gastronomski turistički potencijal zaobalnih  dijelova ostaje u sjeni. Projekt Made in Land bavi se upravo tim pitanjima kako promovirati kulturnu i prirodnu baštinu zaleđa, unaprijediti povezanost zaobalja s obalnim područjima te kako valorizirati turističke potencijale kontinentalnih područja. 

Kaže ravnateljica Razvojne agencije Zadarske županije Marina Dujmović Vuković. Kao glavne aktivnosti projekta Marina Dujmović Vuković ističe:

Recimo kao pilot aktivnosti osmislit će se teritorijalni brend i marketinški plan za promociju kulturne i prirodne baštine kao i ostalih kulturoloških i gastronomskih potencijala. Uz to će se razviti marketinški IT alati, ali u suradnji s lokalnim dionicima. Osim toga izradit će se strateški dokumenti za valorizaciju kulturnih prirodnih dobara te turističke ponude zaleđa.

U projektu sudjeluje i zadarsko Sveučilište. Vrijednost projekta na području Zadarske županije iznosi 2,6 milijuna kuna.

prilog Božidara Kolege

Komentari