Kako turizam otvara nova radna mjesta

Kako turizam otvara nova radna mjesta Kako turizam otvara nova radna mjesta

Turizam je jedna od jačih, ako ne i najjača hrvatska gospodarska grana na koju se veže sve veći broj radnih mjesta i to ne samo konobara i kuhara. Donosimo priču kako je turizam u nekad ratom poharano zadarsko zaleđe donio i jedan proizvodni pogon. .

Nezaposlenost u Zadarskoj županiji posljednjih nekoliko godina u konstantnom je padu. Iako i zadarsko područje muči odlazak mladih, zbog čega je svakako i manji broj prijavljenih za zadarskom Zavodu za zapošljavanje, zahvaljujući turizmu otvaraju se i nova radna mjesta. Koliko su ti poslovi međutim teški zna 22-ogodišnji  Marko iz Vrane koji je donedavno radio kao konobar:

Ovdje kod nas kad radite kao konobar teško je naći stalni posao, i ako nađete to je teško za raditi, nema slobodnih dana.

Stoga je u otvaranju proizvodnog pogona suhe žbuke tvrtke Lasselsberger Knauf pokraj Polače prepoznao dobru priliku:

Tu sam vidio da mogu stvarati budućnost sebi i svojoj obitelji budućoj.

I dok je Marko turizam napustio, ova tvrtka, upravo je zbog turizma i došla u Zadarsku županiju:

Dakle priča je pokrenuta već prije desetak godina, i sad upravo s razvojem gospodarstva Hrvatske i turističkih aktivnosti ovdje tu na moru, su se stekli preduvjeti da možemo izgraditi ovdje tvornicu u Srednjoj Dalmaciji. Naravno na taj način smo bliže i konkurentniji tržištu koje je kod vas.

kaže direktor tvrtke Željko Pecak. Razlog su i pozitivni pomaci hrvatskog gospodarstva.

Gospodarstvo u Hrvatskoj i gospodarska klima u Hrvatskoj fala Bogu znači ide sve bolje, osjeća se napredak. Da tih pomaka u hrvatskom gospodarstvu nema mi to ne bi išli graditi.  

Hvali i suradnju s lokalnom vlašću. Sve su dozvole, kaže, dobili u vrlo kratkom roku.  Tvrtka je inače svoju prvu tvornicu u Hrvatskoj  izgradila 2000-te godine u Đurđevcu, a u ovaj svoj drugi proizvodni pogon uložili su 20 milijuna kuna. Za svoje proizvode koriste domaće sirovine, a u pogonu je zaposleno desetak mladih ljudi, u dobi od 21-ne do 26 godina.  

 

 

 

prilog Božidara Kolege

Komentari