Kakve se promjene događaju u našem podmorju?

Kakve se promjene događaju u našem podmorju? Kakve se promjene događaju u našem podmorju?

Foto: Đani Iglić

Negativan utjecaj čovjeka na eko sustave sve je veći, pa su čak i najveći skeptici shvatili koliko je važno taj proces barem usporiti. Promjene su vidljive na svakom koraku, a posebno u moru. Naše podmorje nepovratno je promijenjeno, a svim tim promjenama svjedoče ljudi koji žive kraj ili od mora.

Posebno dobar uvid imaju ronioci, zaljubljenici u duboko plavetnilo i njegove stanovnike. A u dubinama se događaju pravi ratovi, invazije i drame. Zagađenje i pretjerani izlov ribe učinili su svoje. Trenutačno je u tijeku pomor lostura, a već neko vrijeme primjećena je pojava invazivnog vatrenog crva, inače uobičajenog stanovnika našeg podmorja, koji se razmnožio u neuobičajeno velikom broju, kazao nam je profesionalni ronilac Đani IglićPrimjećujemo da  jede sve pred sobom. Jede sve vrste zvjezdača, jede ježince, vrlo je proždrljiv, ima par jakih zuba u glavi. Prema nekim studijama, do širenja populacije vatrenog crva došlo je najvjerojatnije zbog povećanja temperature mora, kao i zbog toga što nema dovoljno predatora koji bi se njime hranili. 

Teško je ustvrditi u kojoj mjeri je riječ ipak o uobičajenoj pojavi koja se javlja u određenim vremenskim razmacima, kaže Đani Iglić i dodaje: Kunjka se oporavlja nakon perioda kad je dugi niz godina ugibala. Kad sam prije 30-tak godina počeo roniti kirnja je bila svakodnevna pojava, onda je nekih dvadesetak godina nestala, dok u zadnjih par godina opet primjećujemo porast jedinki kirnje. Isto tako murina nije bila uobičajen stanovnik našeg akvatorija, a sad je ima puno ali je zato nestao ugorIpak, priroda često sama nađe način da obuzda ovakve pojave: Evo, pratili smo caulerpu, ona je na mnogo mjesta stagnirala, negdje je i nestala. Ja uvijek volim reći da more nađe neke unutrašnje resurse da pobijedi, kaže naš poznati ronilac i zaključuje kako smatra obvezom svih onih koji su svakodnevno na moru da izvještavaju o tome što se zbiva i kakve promjene se događaju u našem podmorju.

Komentari