Karin: Plivači ne slušaju upozorenja stručnjaka

Karin: Plivači ne slušaju upozorenja stručnjaka Karin: Plivači ne slušaju upozorenja stručnjaka
Dino Stanin, Pixsell Dino Stanin, Pixsell
Dino Stanin, Pixsell Dino Stanin, Pixsell
Dino Stanin, Pixsell Dino Stanin, Pixsell
Dino Stanin, Pixsell Dino Stanin, Pixsell

Dino Stanin, Pixsell

Do mještana Karina i tamošnjih gostiju čini se nisu doprla upozorenja Instituta Plavi svijet, koji skrbi o dobrobiti morskih sisavaca, kako igra i plivanje sa samotnim dupinom Bobijem može biti opasna, kako za kupače tako i za životinju. I danas se desetak djece i odraslih kupalo s dupinom koji još od lipnja boravi u Karinskom moru.

Stotinjak metara od obale u moru se oko podne kupalo desetak djece i nekoliko odraslih. U jednom trenutku do njih je doplivao dobri dupin Bobi i tada je uslijedila igra. No, kako upozoravaju iz Instituta Plavi svijet ta igra itekako može biti opasna. Bez obzira što su u javnosti dupini poznati kao miroljubivi, ipak je riječ o divljim životinjama, čije ponašanje čovjek nerijetko može krivo protumačiti. I životinja naše namjere može protumačiti krivo.

Međutim, u Karinu nas uvjeravaju da Bobi još nikoga nije ozlijedio skačući i prevrćući se po moru. On je tako pažljiv. Jednom sam i ja plivala s njim. On se tako pažljivo kupa da ne bi nekoga povrijedio. Kad djeca podrone dolje, kad se on okreće, to je doživljaj. Kako je samo lijep kad se on preokrene u dubini. Ma, baš ono za djecu je stvarno terapija, kaže gospođa Nada. 

Stručnjaci upozoravaju da su po dobre dupine posebno opasna plovila, kojih ni danas nije manjkalo oko mjesta gdje je plivao s djecom. Kupač s karinske plaže isto misli. One tamo motorne brodove, to bi trebalo totalno tu zabraniti. Pogotovo skutere. Jer, i nekidan je bio tu, dok je dupin plivao, prošao je sasvim lizu njega, kaže Stipo. 

I na kraju kažimo kako je bilo kakvo dodirivanje, povlačenje i uznemiravanje zaštićenih morskih sisavaca, među koje spada i dobri dupin, kažnjivo. To bi morali znati i oni koji ovo ljeto u moru provode vrijeme s Bobijem. 

 

Komentari