KK Zadar prijavio se za potporu SDUŠ-a. Budućnost i ostalih klubova upitna?

KK Zadar prijavio se za potporu SDUŠ-a. Budućnost i ostalih klubova upitna?

Na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport otvorene su prijave za potporu očuvanja radnih mjesta u sustavu športa pogođenim koronavirusom. Zakon o dopunama Zakona o sportu u Hrvatskom je saboru po hitnom postupku usvojen u petak, da bi već sljedećeg dana stupio na snagu.

Potpore se prijavljuju putem aplikacije na web stranici SDUŠ-a, a mogu ih zatražiti pravne osobe iz sustava športa i to športski klub – udruga za natjecanje ili športsko dioničko društvo kao poslodavac uz uvjet da je član nacionalnog športskog saveza, izravno ili neizravno putem članstva u športskim savezima na razini jedinice lokalne i područne samouprave koji sudjeluje u redovnom sustavu natjecanja, zatim športskom savezu športskoj zajednici na razini jedinice lokalne i područne samouprave kao poslodavcima.

Navedeni prijavitelji potporu mogu zatražiti za radnike koji su zaposleni kao trener, voditelj, instruktor, fizioterapeut ili ostalo administrativno i tehničko osoblje. Iznos potpore po radniku je do 3.250 kuna za mjesec ožujak te do 4.000 kuna za mjesec travanj i svibanj, a u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport za tu svrhu prenamjenom je osigurano 40 milijuna kuna.

Odluka SDUŠ-a o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu športa sigurno će pomoći da se barem u nekoj mjeri ublaži kriza u tom važnom društvenom i gospodarstvenom sektoru. U ovom trenutku, cilj je što bezbolnije premostiti krizni period od nekoliko mjeseci i dati svim sustavima u športu dovoljno vremena za oporavak. No, pravo pitanje je kako će se i na koji način klubovi, koji su najviše pogođeni nastalom situacijom i koji će zbog ekonomske krize koja će uslijediti izgubiti veliki dio javnih ali i privatnih financijskih potpora, financirati idućih sezona.

Najveći gubitnik u svemu tome u lokalnim će okvirima biti Košarkaški klub Zadar koji je velikim dijelom financiran od strane lokalne samouprave i koji se već prijavio za navedene potpore. Kolika će u budućnosti biti koleracija novaca na relaciji Grad Zadar – KK Zadar ovisit će isključivo o tempu oporavka samog gospodarstva. A kako će se stvari razvijati po tom pitanju teško je u ovom trenutku predvidjeti.

No, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za financije Grada Zadra i predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar Ivana Mijolovića, klub s Višnjika ali i ostale zadarske klubove očekuje jedna vrlo izazovna sezona.

„Budžet je u ovom trenutku upitan. Imamo istek ugovora s nekim važnim sponzorima. Pitanje je i u kojem ćemo obujmu kao Grad Zadar moći financirati klub u idućoj sezoni. Ali teško je u ovom trenutku govoriti o budućnosti. I bez ove pandemije koja nas je zadesila pronaći izvor financiranja uvijek je problem. Pogotovo malim klubovima. Sve počiva na grupi entuzijasta koji iz svojih privatnih razloga, odnosno zaljubljenosti financiraju sport. Što se tiče iduće sezone mislim kako će ona u financijskom dijelu biti jako teška. U svim sportovima, ne samo u košarci. Gospodarstvo će imati gubitke na svim poljima i klubovima će priljev novca biti otežan. Sve će se opet svesti na tu grupu zaljubljenika u sport. Međutim, mislim da to neće biti dovoljno za neki značajniji iskorak. Imperativ je zadržati poziciju koja je bila u protekloj sezoni i nadati se kako ovo neće trajati dugo.“

Koliki će u narednoj sezoni biti budžet KK Zadar u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti. Kako je rekao i sam Mijolović, ugovori s nekim važnim i velikim sponzorima su na isteku, a iz ove perspektive ne čini se kako će se gospodarstvenici pretrgati u svojim izdvajanjima za sport. Nekim izračunima klub s Višnjka u sada već protekloj sezoni imao je proračun od 17 milijuna kuna.Ono što se sa sigurnošću može tvrditi već sada je kako ovaj za iduću sezonu neće biti ni približan.

Stoga će u klubu morati biti vrlo mudri i u onom sportskm dijelu koji se odnosi na sama natjecanja. Odnosno, morat će se dobro izbalansirati koje natjecanje nudi najviše pogodnosti, a atraktivno je zahtjevnoj zadarskoj publici.

Odluke su to koje će morati donijeti direktor kluba Željko Žilavec u suradnji sa sportskim direktorom Branimirom Longinom. Ili, pak, neki drugi dvojac koji bi ih na tim pozicijama eventualno mogao naslijediti s obzirom da na ljeto obojici istječu mandati.

Komentari