Kneževa palača slavi treći rođendan

Kneževa palača slavi treći rođendan

NMZ

Bliži se treći rođendan novoobnovljene Kneževe palače koja je, od prošlosti do danas, bila i ostala središnji kulturni prostor grada Zadra. Iz Narodnog muzeja Zadar pozivaju na proslavu rođendana uz kavu i prigodan program.

Kneževu palaču u Zadru bilježe povijesni izvori još u 13. stoljeću, a u njenim temeljima arheološki istraživački radovi otkrili su dijelove zgrade iz rimskog i kasnoantičkog razdoblja. Prema tim nalazima, prostor današnje Kneževe palače bio je izgrađen i nastanjen još od rimskih vremena. 

Središnja dvorana palače dobivala je kroz stoljeća različite funkcije, pa je tako služila u 16. stoljeću kao sudska dvorana, u 18. st. kao gradsko kazalište, u 19. st. kao dvorana za igru i zabavu i u 20. st. kao koncertna dvorana.

Tijekom druge polovice 20. stoljeća pa do Domovinskog rata Kneževa je palača svojim višestrukim funkcijama oplemenjivala kulturni život grada kao Gradska knjižnica, Glazbena i baletna škola, dom pjevačkog društva Petar Zoranić. U koncertnoj dvorani Kneževe palače odvijala su se brojna kulturna i društvena događanja, a u njoj je bio smješten i Radio Zadar.

U budućnosti je Kneževoj palači, zajedno sa susjednom Providurovom palačom namijenjena muzejska funkcija za smještaj Baštinskog muzeja / Muzeja 2 Palače koji će na jednom mjestu okupiti sve odjele sadašnjeg Narodnog muzeja Zadar. 

Povodom proslave trećeg rođendana novoobnovljene Kneževe palače, iz Narodnog muzeja Zadar pozivaju na druženje uz kavu i prigodan program u Kneževoj palači u ponedjeljak 10. veljače od 10 do 13 sati. 

PROGRAM:

Potraga za blagom-program za najmlađe: 09-10h

Putovanje kroz vrijeme: 10-13h

Kviz Tko te što pita?: 11.30-13.00h

DJ Rkoma

Komentari