Knjiga jača od tableta i portala

Knjiga jača od tableta i portala Knjiga jača od tableta i portala

foto: gkzd/SJM

Književnim kvizom otvorena je 11. manifestacija zadarske Gradske knjižnice Zadar čita. Do kraja tjedna održat će se niz radionica, natjecanja, književnih susreta, a središnja tema je "broj" jer ove godine Gradska knjižnica obilježava 20 godina rada u novom prostoru te 70 godina samostalnog rada.

119 programa pripremljeno je ove godine , Zadar će čitati na razne načine u vrtićima , školama, muzejima i knjižnicama, barem do kraja tjedna. No koliko Zadar uistinu čita i može li knjiga  nadživjeti portale i tablete odnosno izazove suvremene tehnologije ? Za naš program odgovara ravnateljica Doroteja Kamber Kontić: Mislim da će knjiga živjeti, jer uzmete je u ruku i možete je čitati na bilo kojem mjestu što s uređajima i nije slučaj , a i ono šuškanje i miris papira je doživljaj koji vam ekran ne može pružiti. 

Središnja tema je broj  jer brojna književna djela u svom naslovu sadrže broj, kroz tu temu se može puno toga reći, od Tri prašćića do 100 godina samoće, ne samo u književnim djelima nego i u drugim životnim područjima. Osim toga ove godine obilježavamo 20 godina rada u novom prostoru te 70 godina samostalnog rada , i to je jedna poveznica s brojem - pojašnjava ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.

 

Pokretač brojnih zbivanja u knjižnici, Mladen Masar, kaže da je knjiga naučila koegzistirati kroz povijest s tehničkim dostignućima pa će preživjeti :  Sigurno hoće. Kad ih se stavi na duge staze onda se papir pokazao puno žilavijim nego elektroni. Znate ono – crkne disk. Ako ćemo zaozbiljno knjiga će se održati jer,evo izdavačka industrija nikad nije bolje stajala.

Iz programa Zadar čita izdvajamo večerašnji susret s književnicima Ivanom Šojat te sutrašnji s Nebojšom Lujanovićem, u srijedu nas čeka glazbenik i pisac  Zoran Predin, u četvrtak gosti iz Sinja, a u petak će Zapisovci proslaviti 10 godina djelovanja, a u subotu predstavlja se zbirka pjesama Mirjane Mrkela. To je samo dio zbivanja 11. "Zadar čita", više doznajte na stranicama Gradske knjižnice.

Komentari