Konferencija SIDERAL - Kvalitetno obrazovanje za sve

Konferencija SIDERAL  - Kvalitetno obrazovanje za sve

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je na zadarskom Sveučilištu početnu konferenciju projekta SIDERAL. Radi se o poticanju rasprave o europskim politikama unapređenja socijalne dimenzije visokog obrazovanja.

Sudjeluju austrijski i švedski stručnjaci, predstavnici Europskog studentskog zbora i Europskog udruženja sveučilišta te hrvatskih visokih učilišta.

Cilj projekta je omogućiti visoko i kvalitetno obrazovanje svima neovisno o socijalno - društvenom ili ekonomskom statusu.

Visoko obrazovanje se treba otvoriti prema tzv. netradicionalnim skupinama kako bi se u konačnici ljudski potencijal i talenti što bolje iskoristili i kako bi se svakome pružila prilika za zapošljivost, za mjesto na tržištu rada. Ističe Ana Tecilazić Goršić iz resornog Ministarstva: Zanimljiva je skupina tzv. 1. generacije studenata čiji roditelji nemaju visoko obrazovanje jer npr. pripadaju ruralnim dijelovima ili dijelovima gdje nema visokih učilišta, ili ne postoji tradicija visokog obrazovanja ili nisu mogli studirati zbog financijskih uvjeta, zbog nekih obiteljskih tradicija... Dakle to su skupine koje imaju veliki potencijal da im se omogući ulazak u visoko obrazovanje i onda to radikalno mijenja i osobnu perspektivu i mjesto u društvu, na tržištu rada ali isto tako i obiteljsku perspektivu.

Projekt financira Europska komisija u iznosu od oko 160 tisuća eura.

 

Komentari