Korak naprijed u zaštiti potrošača

Korak naprijed u zaštiti potrošača

Hrvatski sabor prošloga je tjedna usvojio Zakon o zaštiti potrošača koji je zaštitu hrvatskih potrošača približio europskim standardima. Iako su neki problemi ostali neriješeni napravljen je korak naprijed kaže Nenad Kurtović predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Novi Zakon u usporedbi sa starim je korak naprijed. Neke stvari u zakonu se nisu mijenjale. Također, udruge potrošača nisu uspjele progurati neke svoje prijedloge kao što je veličina slova na deklaracijama ili da se zamjenjuje ispravan proizvod što je američki model. No, jedna od važnijih izmjena je da potrošači napokon moraju biti upoznati sa svojim dugovanjima – kaže Nenad Kurtović:

Potrošači sad mogu pratiti svoje obaveze, znaju za svoj dug i ne može se događati ono što se dosad događalo  da bi trgovac prikrio neki dug i onda bi ih kasnije zaskočio s ovrhom.

Novosti ima i što se tiče sniženja i rasprodaja:

Tako da akcija može trajati samo 30 dana, a sniženja sezonski idu tri puta godišnje, baš je ispalo da je uz crkvene blagdane, uz Božić, Uskrs i Veliku Gospu.

Taj dio stupa na snagu 1. siječnja 2015. godine. Velika novost je i veće uključivanje lokalne samouprave:

Konkretno moraju organizirati savjetovalište odnosno savjetovanje potrošača, moraju sudjelovati u informiranju i educiranju potrošača i moraju podupirati projekte udruga - kaže Kurtović.

Unatoč poboljšanju zaštite prava potrošača ne smijemo zaboraviti da je najveći dio odgovornosti na nama samima, odnosno shvaćanju da smo svi mi potrošači i da se tako moramo ponašati te se upoznati s našim pravima.

Komentari