Korijen svakog nasilja je uvijek strah

Korijen svakog nasilja je uvijek strah

Strah, ljutnja, bijes i na kraju nasilni čin, komponente su sve učestalijeg društvenog problema na svim razinama. Kako bi se problem riješio potrebno je otkriti uzrok pa iako je nasilje u porastu u cijelom svijetu, jedino se individualnim osvještavanjem može znatno umanjiti.

 

Povod je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25.11. a zanima nas geneza problema kao takvog.

Nasilje nije jednostavno protumačiti jer uz psihološke ono ima i genetske,spolne te društvene razloge pa se rješavanje problema ne može generalizirati. Ako netko živi u društvu koje nasilje ne prepoznaje kao problem, odnosno u obitelji u kojoj je trpljenje generacijski nasljedno, uopće nije jednostavno ući u genezu problema. Strah od gubitka bilo materijalnog ili emocionalnog, pa čak i strah od samog straha, sve su to izvedenice osnovne primarne emocije koja leži u osnovi svakog nasilja. Nije isto i je li riječ o djevojčicama ili dječacima, ne samo zbog odgoja i društvene percepije uloge spolova već i biološke različitosti, različitosti u mozgu, objašnjava psihologinja Polona Bencun Gumzej:

 

Muškarci imaju amigdalu, dio mozga, koji je osjetljiviji na opasnost pa će i situacju u kojoj drugi muškarac ide prema njemu protumačiti kao napad. Mozak automatski pali crvenu lampicu i javlja se agresivno - obrambeni stav koji kod žena nije percipiran“.

Unatoč biološkoj i spolnoj određenosti psihologinja pojašnjava kako svi kada pređemo 20 godina trebamo preuzeti odgovornost za vlastito ponašanje jer je nasilje izbor a ne uvjetovanost. Puno ovisi o tome jesmo li svjesni sebe:

 

Nasilnici često nisu svjesni. Tek osvještavanjem pozadine vlastite negative počinju shvaćati uzroke. Psihoterapija iza rešetaka umanjuje recidiv na 20 do 30 posto dok odslužene kazne bez terapije dižu postotak ponavljanja kažnjivog djela na 70 do 80 posto“.

 

Na pitanje svih pitanja jesmo svi zapravo jednako nasilni, odgovar je da smo isti kada dolazimo na svijet a vanjski faktori i naša svijest presudni su hoće li se, gdje i kako nasilje manifestirati:

„Ono što potiče na nasilje isključivo je u našim glavama, ne postoji društvena etiketa prema kojoj je nešto vrijedno nasilja. Sve je u tome kako pojedinac percipira neku sliku a ona je opet odraz njegove životne priče. Drugim riječima, ono što netko primjećuje kao povod za nasilje dio je isključivo njegovih strahova i frustracija i tu se problem treba rješavati." - ističe prihologinja Bencun - Gumzej dodajući kako vješti um može nadići i genetske predispozicije. Naime, poznati neuroznanstvenik James Fallon  pronašao je u obiteljskoj anamnezi prabaku - serijskog ubojicu, dakle teško nasilje u obiteljskom stablu, ali to ga nije spriječilo da on vodi normalan život.

 

 

  

Komentari