Kraljevstvo za prostor; stižu milijuni za strojeve, ali nedostaju kvadrati

Kraljevstvo za prostor; stižu milijuni za strojeve, ali nedostaju kvadrati Kraljevstvo za prostor; stižu milijuni za strojeve, ali nedostaju kvadrati

foto: Filip Brala/PIXSELL, Dino Stanin/PIXSELL

Novi prostori i nova oprema ojačat će ulogu centara kompetentnosti. Riječ je o potpunoj promjeni paradigme strukovnog obrazovanja jer će na cjeloživotno obrazovanje dolaziti, osim učenika i studenata, i nezaposleni, željni prekvalifikacije ili radnici svih tvrtki željnih držanja koraka s vremenom.

Više od milijarde i 200 milijuna kuna dobit će 25 strukovnih škola koje djeluju kao regionalni centri kompetentnosti. Riječ je o europskom novcu koji stiže putem dva javna poziva. Prvi, vrijedan više od 500 milijuna kuna, je objavljen prije mjesec dana, a iz njega i do 30 milijuna kuna do kraja godine očekuje regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu - zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića. 

Ravnatelj Tihomir Tomčić otkriva da će tim novcem i graditi i nabavljati najmodernije strojeve za edukaciju svojih učenika, ali i radnika i studenata:

Uz postojeću zgradu dograditi jednu radionicu, dakle objekt, koji će u prizemlju imati radionicu za automehatroniku, za dva vozila s dizalicama i opremom, a na katu će biti kabinet i laboratorij za mehatroniku. Dakle, suvremene tehnologije: robotika, transfer-linije i slično. Nešto što treba, nadamo se, i studentima zadarskog sveučilišta kada jednom naše sveučilište krene sa studijem mehatronike.

Novi prostori i nova oprema ojačat će ulogu centara kompetentnosti. Riječ je o potpunoj promjeni paradigme strukovnog obrazovanja jer će na cjeloživotno obrazovanje dolaziti, osim učenika i studenata, i nezaposleni, željni prekvalifikacije ili radnici svih tvrtki željnih držanja koraka s vremenom. Ali, da bi centar (postao i) ostao predvodnik napretka nužno je pronaći formulu održivosti, kaže Tomčić:

Silni milijuni će ući, opremit ćemo se, educirat ćemo nastavnike i tako dalje. Ali što onda za pest mjeseci, godinu dana, dvije godine? Dolaze nove tehnologije. E, tu je sada ključno i lokalna samouprava, ali i naše gospodarstvo! Tako je u Njemačkoj, tako je u Austriji, na koje se stalno pozivamo... Kad VW izbaci prvo vozilo, koje još nije otišlo na proizvodne linije, to vozilo prvo ide u centre kompetentnosti.

U Vice Vlatkovića vjerojatno neće stizati najnoviji modeli automobila jer nemamo tu industriju, ali hoće proizvodi koje gospodarstvo, pa i strani investitori, želi proizvoditi u Hrvatskoj. Zbog toga i stižu spomenuti milijuni za strojeve, ali nedostaje prostor u koji će ih se smjestiti. Morat će se manevrirati u postojećem dok škola ne dobije nove kvadrate u kojima će obrazovati ljude za zvanja koja drastično nedostaju tržištu.

Komentari