Kreditna linija od 600 milijuna kuna uz kamate od 0 i 1,5 posto

Kreditna linija od 600 milijuna kuna uz kamate od 0 i 1,5 posto

foto: Dino Stanin / Pixsell

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak su sporazumom o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti, omogućili poduzetnicima u sektoru turizma odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a u sklopu kreditne linije od ukupno 600 milijuna kuna.

Napominjući  na sjednici Vlade kako je turizam posebno pogođena grana uslijed pandemije koronavirusa, premijer Andrej Plenković naglasio je kako će se suradnjom MINT-a i HBOR-a pomoći u osiguravanju likvidnosti poduzetnika u turizmu te da je MINT osigurao za to i 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamata. Iz MINT-a su objasnili da će subvencionirati kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID-19.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, s kojom je Cappelli i potpisao sporazum, naglasila je da se u sklopu nove kreditne linije omogućava osiguranje kredita policama osiguranja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koje u ime i za račun RH izdaje HBOR, ili jamstvima HAMAG-BICRO-a.
"To je omogućeno kao dodatna pogodnost, jer se uvažila činjenica da se radi o potencijalnim korisnicima kredita koji u velikom broju slučajeva imaju založene nekretnine ili nemaju dovoljno osiguranja u vidu nekretnina i pokretnina", istaknula je Perko.
Iz MINT-a poručuju i da će turistički poduzetnici zahtjeve za odobrenje kredite podnositi izravno HBOR-u, koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina, uz mogućnost korištenja počeka od jedne godine.
Kamatna stopa će zbog subvencije MINT-a iznositi nula posto za razdoblje otplate do tri godine, dok bi u četvrtoj i petoj godini otplate bila 1,5 posto.
Osiguranje kredita, kako je napomenula Perko, bit će policama osiguranja kredita ili jamstvima HAMAG-BICRO-a, a najniži iznos kredita koji se može tražiti je 100 tisuća eura, dok je najviši ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti.

Komentari