Kuharska radionica Davida Skoke

Kuharska radionica Davida Skoke Kuharska radionica Davida Skoke

U sklopu Tuna, Sushi & Wine Festivala, kuharsku radionicu jučer je održao chef David Skoko. U Falkensteiner Hotelu Adriana Borik, održao je edukaciju na temu uporabe jadranske plave ribe u lokalnoj gastronomiji.

Predavač na edukaciji jedan je od modernih velikana domaće gastronomije, najpoznatiji po svojoj ljubavi prema jadranskoj ribi i vlasnik konobe Batelina u Banjolima u Istri.

Rođen je u obitelji ribara koja već četri generacije radi i živi od mora. Od malena gaji poseban odnos s morem i bogatstvom koje ono pruža. Kuharsku karijeru započeo je spremajući isključivo ribu iz vlastitog obiteljskog ulova fokusirajući se na one ribe koje su često bile zanemarene u gastromskoj ponudi lokalnih restorana, ribe na kojima su othranjene generacije ribarskih obitelji.

Inspiraciju vuče iz ribarske tradicije i kašete friškog ulova konstantno tražeći nove još zanimljive načine pripreme i iskorištavanja svega što ribarska mreža digne na brod. Eksperimentiranje mogućnostima iskorištavanja svog ribarskog prilova, jestivih algi Jadrana i jestivog obalnog divljeg bilja pokušava ostvariti još veće mogućnosti u valorizaciji potencijala Jadranskog mora.

Promovira povratak sinergije sa prirodom koja nas okružuje i učenju starih saznanja koje su nove generacije zanemarile a poneke i zaboravile. Valorizacija lokalnoj proizvoda,održivi razvoj ribarstva i maksimalna iskoristivost realnog ribarskog ulova ideja je vodilja koja je isprepletana kroz sve životne aktivnosti kojima se bavi.

Sa željom da prenese svjest o održivom razvoju ribarstva i čuvanja ribarske tradicije zadnjih se nekoliko godina aktivno bavi edukacijom i prezentacijom vlastitih ideala kroz medije i u školskim i predškolskihm ustanova. Održavanjem radionica i tečajeva za profesionalne i amaterske kuhare širi vlastite principe i ideje te kroz projekte lokalnih zajednica djeluje na usklađivanju tržišta ribom i otvaranja mogucnosti da i hoteljeri i ugostitelji kao najveci dio hrvatske turističke ponude okrene realnim autohtonim proizvodima i ribarskom ulovu tako postanemo prepoznatljivi na gastronomskoj i turistickoj karti svjeta.

 

Komentari