"Kuzmanićevo rješenje je najprikladnije za razvoj Zračne luke Zadar"

"Kuzmanićevo rješenje je najprikladnije za razvoj Zračne luke Zadar"

Dino Stanin/PIXSELL

Zračna luka Zadar zabilježila je ove sezone 30-ak % veći promet nego lani i terminal je već sada pretijesan za rastući broj putnika. Zato bi radovi na putničkom terminalu trebali početi za manje od godinu dana. Idejno rješenje je već poznato, to je ono Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića iz Splita.

Za zadarsku zračnu luku tražilo se rješenje koje će omogućiti da između faza izgradnje putničkog terminala sve funkcionira nesmetano. Upravo to jamči rješenje poznatog splitskog arhitekta koji zato uvjerljivo osvojio prvo mjesto i dobio nagradu od 250 tisuća kuna od ocjenjivačkog suda na čelu s arhitektom Nikolom Bašićem, otkriva direktor Zračne luke Zadar, Josip Klišmanić:

To je Arhitektonski ured Ante Kuzmanića iz Splita. Njegovim rješenjem smo iznimno zadovoljni jer je najprikladnije za razvoj Zračne luke Zadar. Ono što nam je bitno kod ovog rješenja je što svaka faza funkcionira kao cjelina i imamo zadovoljene sve naše prometno-tehnološke i komercijalne potrebe, svi segmenti su obuhvaćeni.

Kuzmanićevo rješenje sastoji se od četiri faze. Sve bi trebalo biti gotovo za, nada se Klišmanić, desetak godina, a radovi na prvoj fazi mogli bi početi već za godinu dana:

Mi smo ove godine imali skok od preko 32 %. I danas gledamo hoćemo li uhvatiti 800.000 putnika. Za dogodine opet procjenjujemo rast, a zgrada nam je bila tijesna već ove godine. Moramo srediti dokumentaciju kako bismo već nakon sljedeće sezone krenuli s prvom fazom.

Projektna procijenjena vrijednost je oko pola milijarde kuna, ali tek predstoji vidjeti cijenu ovog idejnog rješenja koje bi aktualnu površinu utrostručilo:

Moramo voditi računa o racionalnosti naše investicije, o faznosti. Mi nemamo novaca za novi putnički terminal, da ga napravimo odjednom a nema ni smisla da tako radimo jer je to dugoročan projekt. S ovim projektom smo ciljali na dva i pol milijuna putnika, što je realna brojka za nekih deset do petnaest godina.

Predstavljanje idejnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja javnosti bit će sljedećeg ponedjeljka, 9. prosinca, u Kneževoj palači.

Komentari