Lektira na sceni: Drama plus najavila čak četiri nove predstave

Lektira na sceni: Drama plus najavila čak četiri nove predstave Lektira na sceni: Drama plus najavila čak četiri nove predstave
foto: A. Perica / HRT centar Zadar foto: A. Perica / HRT centar Zadar
foto: A. Perica / HRT centar Zadar foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

"Krležijana", "Životinjska farma", "Kabanica" te "Djevojčica sa šibicama"- četiri su nadolazeće predstave Drame plus koje ćemo ove godine gledati na sceni zadarskog HNK. Time ova kazališna udruga nastavlja autorski projekt „Lektira na sceni". Dosadašnja iskustva govore da su na dobrom putu.

U nastavku autorskog projekta Lektira na sceni za ovu godinu čak 4 nove predstave. Nije bilo jednostavno odabrati - kaže Vinko Radovčić, umjetnički voditelj Drame plus. Samo na programu cijeli je tim radio pola godine:

       Nismo bili opterećeni s ovom aferom lektire, već odavno je ta ideja da ove predstave uprizorimo, moja režijska ideja se dugo čuvala u ladicama, meni je stvarno zadovoljstvo to uprizorit , s njima postavit na scenu…

Krležijana je nastala kao rezultat istraživanja jedne radionice s 30-ak talentiranih mladih ljudi srednjoškolaca i pokojeg studenta . Dramaturginja Sunčana Sodar odradila je vrlo zahtjevan dio posla, a na sceni ćemo ga vidjeti već 19. ovoga mjeseca za kad je najavljena premijer:

       Ima sveukupno 30 ljudi, monolozi su kratka forma, mi smo to nekako oblikovali i pretapali smo scene, rez, imali smo razna intermezza, koristili smo, neću reći kompletni opus, ali najpoznatija djela…- kazala je Sodar.

       Sve predstave koje ove godine predstavljamo imaju snažnu kritiku na društvo i mislim da je to mladima itekako potrebno, da se na taj način izraze…- kazao je uz ostalo Radovčić.

Životinjska farma i Kabanica pripremaju se za ovo ljeto dok je Djevojčica sa šibicama najavljena za listopad.

Obrađujući djela s popisa lektira Drama plus aktivno surađuje i s nekolicinom osnovnih škola s područja grada Zadra, a sve s ciljem većeg uključivanja djece u kazalište.

 

Komentari