Life on Mars na otoku Pagu - prva treking utrka u povijesti tog otoka

Life on Mars na otoku Pagu - prva treking utrka u povijesti tog otoka Life on Mars na otoku Pagu - prva treking utrka u povijesti tog otoka

B.Kačan

U Metajnina otoku Pagu, ovog vikenda, održana je prva treking utrka u povijesti tog otoka, čiji jedinstveni kameni krajobraz podsjeća na mjesečevu površinu. Upravo to potaknulo je vodstvo Outdoora da ovaj treking nazove Life on Mars, prema istoimenom albumu Davida Bowieja.

"Očekivali smo oko 400 natjecatelja, ali kada smo se popeli na 900, znao sam da smo postigli cilj. U konačnici bilo je više od tisuću prijavljenih, a trčalo ih je nešto manje." 

prezadovoljan odazivom na prvi treking u Metajni, bio je Šimun Cimerman, alfa i omega Outdoora, koji je u kamenom kršu otoka Paga prepoznao apsolutnu ljepotu i odličnu rutu za treking. 

Unatoč tome što kamena površina otoka podsjeća na površinu Mjeseca, utrka je nazvana Life on Marsprema istoimenom albumu Davida Bowieja koji je organizatora nadahnuo da ovu izuzetno uspjelu treking utrku u Metajni, posveti tom velikom umjetniku. 

Prvog dana održana je  škola trekinga gdje su polaznici kroz dvije zanimljive pješačke rute otoka Paga učili osnove trekinga, a u subotu ujutro krenuo je start svih prijavljenih u tri kategorije: početničkoj, aktivnoj i naprednoj. Utrka je imala i međunarodnog odjek tako da su, osim hrvatskih, prisutni bili i slovenski, talijanski, austrijski, mađarski i makedonski natjecatelji svih dobnih skupina, a često su se mogle vidjeti i cijele obitelji.

Tome je zasigurno pridonijela mogućnost biranja lakših i težih staza, tako da su aktualne bile tri različite staze: Light,duga šest kilometara, Active, duga četrnaest kilometara i potom ona najzahtjevnija,Challenger, duga 25 kilometara

Pobjednici prve treking utrke u Light kategoriji za muške bio je Karlo Filipec, drugo mjesto pripalo je Anti Bašiću, a treće Josipu Suraću. U ženskoj kategoriji pobijedila je Leonarda Muha, druga je bila Lucija Mužek, a treća Daria Lovrić. U Active kategoriji prvo mjesto osvojio je Dinko Čulig, drugo Krešmir Mrčela, treće Vladimir Šimović, a ženska pobjeda u kategoriji Active pripala je Ivani Vukšić, drugo mjesto Angeli Milišić- Zečević, dok je treća bila Andrea Manzin.Unajzahtjevnijoj Challenger utrci prvo mjesto osvojio je Nikola Horvat iz AK Sljeme, drugo Slaven Ivančić iz Zagorje Adventure Teama, a treće Juraj Fisanić, također iz Zagreba. Od žena prva je bila Petra Kuljić iz TK Swibir, na drugom mjestu bila je Tatjana Simović, a na trećem Sonja Kraljević. 

Osim Outdoora organizatori su bili Grad Novalja i TZ Grada Novalje te TZ Povljana i TZ Kolan. Ova manifestacija ponajprije ima turistički značaj za razvoj aktivnog turizma. Organizatorima je želja i iduće godine nastaviti s ovom atraktivnom treking utrkom koja bi na taj način postala tradicionalna. 

Komentari