Ljepotan na morskom dnu kod Premude

Ljepotan na morskom dnu kod Premude

foto: INOVAcija

Ustanova INOVAcija je u sklopu projekta NETWORLD u Malom Arsenalu organizirala izložbu slika i fotografija potopljenog austrougarskog broda sv. Ištvan „Sto godina samoće pod morem“. Izložba je otvorena za posjetitelje do nedjelje, 22. travnja 2018. godine.

Gotovo je sto godina prošlo otkako austrougarski ljepotan, bojni brod Szent István,leži na morskom dnu nedaleko od otoka Premude. U to vrijeme, Szent István bio je najveći i najsuvremeniji austrougarski bojni brod i kao takav, ponos carske flote. Talijanski torpedni čamac presudio mu je 10. lipnja 1918. godine  poslavši ga zauvijek na 66 metara dubine. Olupina broda zaštićena je 1995 godine i slovi kao jedan od najvećih i najljepših monumenata hrvatskoga podmorja.

Povodom ove velike obljetnice, ustanova INOVAcija je u Malom arsenalu pripremila i postavila izložbu fotografija i slika ovog bojnog broda. Izložba je organizirana u sklopu projekta NETWORLD, financiranog iz dunavskog transnacionalnog programa te je možete posjetiti svaki dan od 10 – 12 i od 18 – 20 sati do nedjelje, 22.4.2018.

Cilj projekta je povećanje svijesti o socijalnim i ekonomskim utjecajima  Prvog svjetskog rata te doprinos razvoju kulturnog turizma. Ukupan proračun projekta je 1.869.698,00 EUR, od čega je  INOVAciji odobreno 114.278,00 EUR.

Komentari