Ljetna škola kulturnog turizma u Zadru

Ljetna škola kulturnog turizma u Zadru

Zadarsko sveučilište domaćin je petodnevne Međunarodne ljetne škole kulturnog turizma koja je okupila eminentne stručnjake iz cijelog svijeta. Riječ je o predavanjima u sklopu projekta Zadar baštini - "Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020 te".

 

Čula se se i kritike na računa pada turističke statistike. A one su usmjerene na visoki PDV kao i prioritet smanjenja istog. Jedna od vodećih svjetskih stručnjakinja iz ekonomskog turizma Nevenka Čavlek sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dodaje kako je pad noćenja bilo za očekivati svakome tko je promišljao ozbiljnije truističke trendove:

"Mi smo predugo koristili slabosti ostalih tržištu na Mediteranu vjerujući da će bum koji je nastao zbog slabosti i neisgurnosti okolnih tržišta uslijed sigurnosnih teškoća trajati vječno. Turisti nisu lojalni odredištima kao što mi mislimo, oni traže vrijednost za novac".

Stručnjaci mahom iz zemalja okruženja ali i prekooceanskih država, zadivljeni su ljepotama Zadra. Za kompletnu ponudu koja bi zadovoljila potrebe turista potrebna je prilagoda novim vremenima, digitalnom dobu i u tom smislu profesor Vinko Bakija smatra kako treba osmisliti integraciju modernog i drevnog kroz inovativni marketing u turizmu, održivost kulturnog turizma i praćenje trendova:

"Spona između virtualnog i realnog, to pretapanje iz jedne u drugu sferu, mislim da će o tome biti puno riječi".

Ljetnim školama i radionicama žele se ojačati kapaciteti za unapređenje kulturno turističke destinacije te ojačati suradnju i razmjenu između polaznika i priznatih svjetskih domaćih i stranih stručnjaka iz multidisciplinarnog okruženja.

 

Komentari