Policija kazneno prijavila Elviru Sterle

Policija kazneno prijavila Elviru Sterle

Dino Stanin/PIXSELL

Policija je nakon kriminalističkoga istraživanja nad tri osobe podnijela više kaznenih prijava zbog gospodarskoga kriminaliteta. Riječ je o subvencijskoj prijevari, te krivotvorenju službene ili poslovne isprave i drugih dokumenata.

Kako neslužbeno doznajemo jedna od osumnjičenih je vlasnica i direktorica farme krava Vigens Elvira Sterle. 

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 53-godišnjakinja se sumnjiči da je kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva u razdoblju od srpnja 2015.  do lipnja 2016. godine u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za svoje društvo i to ostvarenja državne potpore, ukupno u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta, u kojim zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih zahtjeva je ishodila potrebne potvrde nadležnih tijela  te upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog  Ministarstva.

Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva  podnijela zahtjev za potpore, i to ukupno za pet osnova za isplatom potpore, pri čemu je po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna.

Kako je kasnije rješenjem nadležnog tijela naloženo društvu da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog plaćanja potpore, trgovačko društvo je do danas izvršilo povrat potpore samo u manjem dijelu. 

Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio ukupno tri ugovora u kojim ugovorima je neistinito naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama iako navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili sa društvom niti su iste potpisali, već je iste na nagovor i poticaj 71-godišnjaka u njihovo ime potpisao 59-godišnjak.

Postoji osnova sumnje da je 53-godišnjakinja  počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju, te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak  počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave, te je protiv navedenih nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava. 


U izjavio za Radio Zadar Elvira Sterle, inače zadarska gradska vijećnica HDZ-a, kaže kako je postupala u skladu sa zakonom koji je vrijedio u tom kratkom razdoblju. Sve što sam učinila, učinila sam u skladu sa Zakonom i Pravilnikom i to po uputama mjerodavnih osoba u Ministarstvu i Agenciji, a s jednim jedinim ciljem, jer sam od 2012. godine u procesu oživljavanja proizvodnje na području Gračaca sudjelovala i ovo je trebala biti završna faza pripomoći proizvodnji kroz osiguranje vlastite hrane na tim površinama. Ja sam uvjerena i nadam se da ću u to uspjeti uvjeriti i one koji će me u budućem procesu saslušati, izjavila je Sterle.

 

Komentari