Šestan:"Koristimo naše istraživanje kod Alzheimera i moždanog udara"

Šestan:"Koristimo naše istraživanje kod Alzheimera i moždanog udara" Šestan:"Koristimo naše istraživanje kod Alzheimera i moždanog udara"
foto:S.Dražić foto:S.Dražić
foto:S.Dražić foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

"Pokazalo se da je mozak puno otporniji na nedostatak kisika i cirkulacije nego što smo mislili. I danas studente medicine uče da stanice u mozgu nakon 3 do 4 minute bez kisika umiru.Naši su rezultati pokazali da to nije istina. Stanice mogu preživjeti i možemo ih vratiti donekle u život".

U Zadru se održava 7. Hrvatski kongres neuroznanosti koji je započeo predstavljanjem Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost te javnim predavanjem jednog od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u svijetu Nenada Šestana sa sveučilišta Yale, inače Zadranina. Kao voditelj tima neuroznanstvenika prof Šestan razvio je BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti:
   

     Pokazalo se da je mozak puno otporniji na nedostatak kisika i cirkulacije nego što smo mislili. I kao student medicine tako sam učio, a i danas, na žalost, studente medicine na Yelu uče da stanice u mozgu nakon 3 do 4 minute bez kisika umiru. Naši su rezultati pokazali da to nije istina i da stanice mogu preživjeti i možemo ih vratiti donekle u život. Mi sada pokušavamo koristiti tu istu tehnologiju da vidimo možemo li spriječiti smrt stanica u bolestima kao što je Alzheimerova bolest ili moždani udar, istaknuo je u kraćem intervjuu dr. sc. Nenad Šestan 

 Ali morate shvatiti da je ovo istraživanje napravljeno na životinjama, a ljudski je mozak puno veći. Druga stvar je što mi još ne znamo hoće li to biti dobro jer jedna je stvar oživjeti mozak, a drugo je kakva će biti neurološka kvaliteta oporavka. Može biti i gore. Dok se ne naprave intenzivne studije kod životinja i staničnim kulturama nitko to neće primjenjivati na ljudima. Trebamo doći do spoznaje koliko to pomaže jer pitanje je i kvalitete života nakon toga.

Nenad Šestan o BrainEx-u

Komentari