Lovinac: Oj krumpiri alaj ste mi mili...

Lovinac: Oj krumpiri alaj ste mi mili... Lovinac: Oj krumpiri alaj ste mi mili...
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Načelnik H. Račić (Dino Stanin/PIXSELL) Načelnik H. Račić (Dino Stanin/PIXSELL)
Prva lička krumpiruša (Dino Stanin/PIXSELL) Prva lička krumpiruša (Dino Stanin/PIXSELL)
Kolači od krumpira (Dino Stanin/PIXSELL) Kolači od krumpira (Dino Stanin/PIXSELL)
Frane Krpan (Dino Stanin/PIXSELL) Frane Krpan (Dino Stanin/PIXSELL)
Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL
Kaja Kordić (Dino Stanin/PIXSELL) Kaja Kordić (Dino Stanin/PIXSELL)

Dino Stanin/PIXSELL

Lički krumpir na bezbroj načina i to na jednom mjestu - Prvom festivalu ličkoga krumpira u Lovincu, gdje su proizvođači i kuhari pokazali što se sve može s najpoznatijim ličkim proizvodom.

Oj krumpiri alaj ste mi mili, i na juvi i ovako suvi,

tako nas je u Lovincu dočekao Frane Krpan, veseljak iz Svetoga Roka, na prvom Festivalu ličkoga krumpira.

A na sajmu nema što nema kada je krumpir u pitanju. No najpoznatije su ipak ličke pole. 

Najukusniji je sa slaninom, pršutoim, škripavcem i sirom basom,

rekla nam je kuharica na jednom štandu. Pripremila je oko stotinu kilograma pola. 

Mijeseći knedle sa šljivama, Kaja Kordić nam je skrenula pozornost na nešto novo u ličkom asortimanu - kolače od krumpira. 

Na stolu imamo tri vrste kolača od krumpira, koja su iznenađenje festivala, jer svi misle da su kolači od kestena. Nitko ne vjeruje da je to krumpir. Treba biti oprezan kada kupujemo pire od kestena, jer po okusu su identični. Prema tome tri točkice,

kaže gospođa Kordić.

I zaista ukusno, a drukčije, nema veze s poznatim pitama krumpirušama. A hoće li prva rakija od krumpira koji su danas pekli Lovinčani imati veze s votkom ni sami ne znaju. 

Probat ćemo napraviti i rakiju krumpirušu. Mi je zovemo rakijom, a netko vodkom,

kaže jedan od Lovinčana koji su se stisnuli uz kotao. 

A koliku je važnost kroz povijest u Lici imao krumpir dobro zna načelnik Općine Hrvoje Račić, koji i danas vidi dobru priliku za razvoj gospodarstva upravo kroz zaštićeni lički krumpir.

Sada se radi i zaštita na razini Europske unije, koju provodi Ministarstvo poljoprivrede. Lički krumpir je lički zato što raste u ličkoj zemlji i ličkom podneblju. Znači, možete ga zasaditi u primjerice Međimurju, ali ćete dobiti zasigurno drukčiju kvalitetu krumpira,

kaže poduzetni načelnik.


A na prvom ličkom sajmu krumpira birali su se i najukusniji, oblikom najneobičniji i najteži krumpir.

Komentari