Mađarski učenici ispisali zajedničku povijest

Mađarski učenici ispisali zajedničku povijest

HRT Centar Zadar

U zadarskom HNK - a danas su gostovali mađarski učenici hrvatskog podrijetla okupljeni oko ustanove HOŠIG koja već 20 godina brine o očuvanju hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj. Zadar je izabran i iz razloga što je i simbolično mjesto zajedničke hrvatsko-mađarske povijesti.

S predstavom "Vremeplov", zadarskim vršnjacima u publici, dan je prikaz povijesnih događaja i velikana koji su obilježili zajedničku 800-godišnju hrvatsko-mađarsku povijest. O važnosti projekta, ravnateljica HOŠIG-a, Ana Gojtan:

Mi zapravo imamo jednu misiju, jedno poslanje, budući da mi njegujemo hrvatski jezik, kulturu, naše je poslanje jačanje hrvatske samosvijesti, jačanje privrženosti prema matičnoj domovini. Uvijek govorimo kako naša ustanova nije jedna samo odgojno - obrazovna ustanova, nego i kulturno - prosvjetni centar Hrvata u Mađarskoj. 

HOŠIG već 20 godina brine o očuvanju hrvatskog jezika i kulture te o podizanju hrvatske samosvijesti u Mađarskoj. Ta kulturno – obrazovna ustanova djeluje kao kulturni most između dvije zemlje, a broji ukupno 220 učenika te 50-ak vrtićke djece hrvatskog podrijetla.

 Predstava je održana u organizaciji Grada Zadra i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Mađarskoj i NJ. E. dr. Gordana Grlića Radmana te Veleposlanstva Mađarske u RH s veleposlanikom,  NJ. E. Józsefom Magyarom.

Komentari