"Mediteraneo" se obraća odraslima

"Mediteraneo" se obraća odraslima

Kazalište lutaka za odrasle - lajt je motiv drugog Festivala lutkarske umjetnosti "Mediteraneo" u Zadru koji od 29. lipnja spaja tradicije 5 mediteranskih zemalja i umijeće lutkara tih područja. Lutkarstvo naime nije samo namijenjeno djeci.

Predstave će biti raspršene po cijelom Poluotoku na atraktivnim mjestima gdje će domaći ali i lutkari iz Italije, Španjolske, Slovenije i Grčke odraslima uputiti poruke predstavama koje na svoj način, bez sputavanja govore o realnosti koju živimo:

" Svatko od nas ima neko dijete u sebi ali svatko ima i probleme koje ne želi javno iskazati i tu je lutka idealno sredstvo. Preko nje se kanalizira koloplet emocija, težine i radosti života." kaže prva žena Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa dodajući kako je zajednička povezna nit umjetnost i snovi, mada ove godine nema klasičnih podnaslova Festivala. Od tematike zaista razne priče, pravila nema osim jednog a to je da je ulaz slobodan ali ipak pola sata prije predstave treba podići ulaznice. Cilj je da ovaj zasad mali postane veliki Festival zaključuje ravnateljica.

Duga i bogata tradicija stoji iza zadarskih lutkara, glumica Anđela Ćurković podsjeća na antologijske izvedbe Judite, Muke Sv.Margariite, Michelangelo Buonarotti ili Celestinu a one su se sve obraćale odraslima. Lutku ne sputava ljudski faktor, dapače, on joj udahnjuje sve ono što sam ne bi mogao izvesti, dodaje zadarska glumica Anđela Ćurković te izražava želju da se Festival proširi i dalje;


" Bitno je naći način da se iz mediteranskog kruga povežemo sa sjeverom".

Lutkarstvo nije uopće lagan posao, ali dopušta mašti na volju. Kada već svi zazivaju kreativnost i nove ideje onda bi Kazalište lutaka moglo ponuditi dio toga, drugačiji način komuniciranje, mišljenja su glumci.

 

 

Komentari