Mediteranska biciklistička ruta predstavljena u Zadru

Mediteranska biciklistička ruta predstavljena u Zadru

Na radionici u Hotelu Kolovare danas je predstavljen projekt MedCycleTour - čiji je cilj razvoj biciklističkog prometa na Mediteranu. Ruta prolazi kroz 11 europskih država u ukupnoj dužini od 5.888 km od kojih se na hrvatski dio obale odnosi oko 1100 km.

MedCycle Tour projekt je razvoja biciklističkog turizma na Sredozemlju. Ovim projektom možemo se integrirati u europsku mrežu biciklističkih ruta, kaže Lidija Mišćin iz Hrvatske turističke zajednice: Ovaj projekt definitivno daje jednu novu, snažnu priču o Mediteranu, a to je ta duž obalna cikloturistička ruta. Uključeno je svih šest duž obalnih županija i Ličko-senjska županija koja jednim dijelom ima priobalni karakter i zaleže kako bismo pokazali ljepotu dalmatinskog zaleđa.

Istraživanje Europskog parlamenta iz 2012. godine pokazalo je da je godišnji prihod od biciklističkog prometa u Europskoj uniji 44 milijarde eura, dok je primjerice zarada od kruzera 39 milijardi. Biciklistički turizam u Hrvatskoj ima veliki potencijal: Kod nas jako puno dolaze gosti biciklisti, ali uglavnom u hotele i kampove. Najčešće dolaze za vrijeme ljetne sezone a ovim projektom mislimo da ćemo tu sezonalnost od dva-tri mjeseca proširiti kroz godinu, od ranog proljeća do kasne jeseni.

Projekt se velikim dijelom oslanja na EU fondove jer potiče razvoj održivog prometa, ali ipak trebat će pričekati nekoliko godina do njegove realizacije. Prvi biciklisti očekuju se u sezoni 2020. godine, a pravi rezultati pokazat će se do 2030. godine. Mediteranska ruta ima veliki turistički potencijal, a Hrvatska kao središte te rute zasigurno bi mogla privući turiste tijekom cijele godine, zaključak je današnjeg predstavljanja projekta.

 

Komentari